Bloem en Blad Bloemen en planten Agaves bloeien voor het eerst in bijna 70 jaar in Hortus Botanicus...

  Agaves bloeien voor het eerst in bijna 70 jaar in Hortus Botanicus Leiden

  0

  Bezoekers aan de Hortus Botanicus Leiden kunnen er niet omheen: vier imposante Agave americana met een bloemstengel van wel een paar meter hoog. En ze staan allemaal in bloei. Dat is bijzonder want Agave worden al zo’n 60 tot 70 jaar in de Hortus gekweekt en hebben al die tijd nog nooit gebloeid. En dit jaar doen ze dat dus allevier tegelijk.

  Hoe het precies kan dat de Agaves zo spontaan zijn gaan bloeien, blijft een raadsel. ‘We wilden ze eigenlijk weg doen om de kuipplantencollectie een beetje op te ruimen voor de verbouwing en de herinrichting van de voortuin. Het is net alsof ze dat hebben gehoord’, aldus hoofd kassen Rogier van Vugt. Omdat het viertal pas heel laat, in december vorig jaar, voor de overwintering naar binnen is gegaan en wellicht ‘geschrokken’ is van de kille temperatuur, zou het kunnen dat ze bij het opnieuw buiten plaatsen zijn gaan bloeien.

  10 meter hoog

  De bloemstengel kan wel 10 meter hoog worden en er vormen zich honderd tot soms wel duizenden rechtopstaande geurige bloemen aan de zijtakken. De bloemen bevatten enorm veel nectar. ‘En daar hebben de bijen profijt van want voor hen is het niet makkelijk om met deze droogte aan nectar te komen’, vertelt Rogier. Na de bloei gaan de hoofdscheuten dood, maar aan de basis staan vaak kleine uitlopers die opgepot kunnen worden en straks nieuwe planten worden.

  Naast dat de plant een overduidelijke sierwaarde heeft, wordt hij in Mexico ook voor een ander doeleinde gebruikt, namelijk de productie van de alcoholische drank mescal.

  Bron en foto’s: Hortus Botanicus Leiden

  Reageer op dit artikel

  avatar