Agrarische natuurvereniging wil natuur op groene erven herstellen

  Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk is een drie jarig project gestart om de biodiversiteit op Noord-Groningse erven te vergroten. De aankomende drie jaar willen zij met het project ‘Landschapsherstel groene erven’ erfeigenaren in het buitengebied inspireren én helpen hun erf te vergroenen.

  Groene erven van boeren en particulieren vormen natuuroases in het Noord-Groningse buitengebied. Deze natuuroases verfraaien het landschap en zorgen voor een gezonde leefomgeving voor onder andere vogels, wilde bijen en vlinders, zo stelt de agrarische natuurvereniging. Binnen het project staan er lezingen, excursies langs natuurerven en workshops op het programma.

  Workshops

  De komende jaren worden er verspreid over Noord-Groningen tien workshops gegeven. Erfeigenaren in het buitengebied, zowel particulieren, leden en niet-leden van Wierde & Dijk kunnen deelnemen. Zij krijgen theorie- en praktijkles over streekeigen beplanting en andere natuurmaatregelen. Na de workshop ontvangen de deelnemers een persoonlijk tuinadvies van een ervaren erfontwerper. Ook is er subsidie beschikbaar voor streekeigen beplanting, zoals bloeiende en bes-dragende struiken en bijen- en vlinderplanten.

  Waarde van de natuur

  Om de waarde van de natuur op erven in kaart te brengen, gaat Wierde & Dijk onderzoeken welke dieren en planten er op de erven leven. De eerste resultaten over de flora tonen op acht boeren erven 174 verschillende soorten.

  Groen erf
  Een voorbeeld van een groen boerenerf. Foto: Albert-Erik de Winter

  Informatiebijeenkomst

  Op vrijdag 26 november organiseert Wierde & Dijk voor leden van de vereniging een informatiebijeenkomst over het project. De bijeenkomst vindt plaats in Café Hoornstertil in Wehe-den-Hoorn en start om 20.00 uur. Belangstellende kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@wierde-en-dijk.nl of door te bellen naar 06-13504278.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties