Tuin en Landschap Invasieve exoten Ailanthus altissima wordt mogelijk in 2019 verboden

Ailanthus altissima wordt mogelijk in 2019 verboden

13

De hemelboom Ailanthus altissima wordt mogelijk in 2019 verboden. De boom staat op de lijst met aanvullingen waarmee de Europese Unielijst van verboden invasieve exoten mogelijk wordt uitgebreid.

Ailanthus altissima mogelijk verboden
Ailanthus altissima produceert enorme hoeveelheden zaad die gemakkelijk door de wind worden verspreid. (Foto: Shutterstock)

Behalve de hemelboom worden mogelijk ook de vijverplant Pistia stratiotes en de waterplant Salvinia molesta verboden. Van in totaal negen soorten planten en dieren zijn Europese risicobeoordelingen bij het wetenschappelijk forum IAS (Invasive Alien Species) ingediend. Dit forum moet beoordelen welke soorten daadwerkelijk op de lijst met aanvullingen worden gezet. In het IAS zijn alle lidstaten vertegenwoordigd. Namens Nederland zit Rob Leuven van de Radboud Universiteit in dit forum.

Pas in 2019
Uiteindelijk is het de Europese Commissie die over de lijst met aanvullingen zal stemmen. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk pas in 2019 omdat de EU – na de eerste uitbreiding in 2017 – heeft afgesproken even pas op de plaats te maken. Om de lidstaten tijd te gunnen het exotenbeleid goed vorm te geven, zo meldde Wiebe Lammers, coördinator van het Team Invasieve Exoten van de NVWA op 8 februari tijdens de beheerdersdag van de VBNE (Vereniging voor Bos- en Natuurterreineigenaren). Tegen die tijd zullen hoogstwaarschijnlijk nog meer planten- en diersoorten op de lijst staan. Nu zijn al 49 planten en dieren verboden in de EU.

Nederlandse risicobeoordeling
De Europese risicobeoordeling van Ailanthus altissima is deels gebaseerd op de Nederlandse risicobeoordeling van hemelboom die door Naturalis in opdracht van de NVWA in 2012 is uitgevoerd. Daarin werd al geconcludeerd dat het beter is om zowel de handel als de toepassing van Ailanthus altissima te verbieden vanwege het hoge risico dat de boom zich in natuurgebieden vestigt en daar de inheemse beplanting verdringt. De hemelboom produceert immers enorme hoeveelheden zaad die gemakkelijk door de wind verspreid worden. Ook vegetatief plant de boom zich gemakkelijk voort. Bovendien past Ailanthus zich gemakkelijk aan de klimatologische omstandigheden aan.

Pistia stratiotes
Pistia stratiotes (watersla) wordt mogelijk ook in 2019 verboden. (Foto: Shutterstock)
Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

13
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Cher GiezenMarvin Corneldergeorges goossensMiranda VrolijkSyl Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Pierre
Gast
Pierre

Zijn de beslissingnemers echt goed wijs?

Lensink
Lid
Lensink

De boom kwam oorspronkelijk uit China,maar veel bomen in dorp en stad komen van elders.
Van China tot Amerika,de Balkan tot noord Europa.
Onze Beuk is ook een klimaat boom,niet woekerend dat niet.
Probleem van de verspreiding van exoten is niet altijd het zaad,maar de mensheid zelf.
groeten Heer lensink

Hans
Gast
Hans

Al die andere bomen, zoals diverse palmbomen, Ginkgo, horen oorspronkelijk hier niet thuis, staan wel in veel tuinen. Waar toetsen deze wetenschappers hun bevindingen op ?

Anoniem
Gast
Anoniem

Pistia is een tropisch waterplantje. Dit verdwijnt gewoon in de winter. Waar maakt men zich druk om!

Jacqueline veltman
Gast
Jacqueline veltman

ik zie weinig hemelbomen zo in de natuur en geniet van een veldje reuzebalsemien. Is er nou echt niet iets beters te doen dan regeltjes verzinnen van wat niet mag?

Syl
Gast
Syl

Zo jammer!! Mogen de bestaande hemelbomen wel blijven of wordt alles gekapt?

Marvin Cornelder
Gast
Marvin Cornelder

Zojuist ben ik een stuk gaan wandelen in het bos Amelisweerd vlakbij Utrecht. Mijn aandacht naar deze boom werd getrokken door een fietser die stopte, terugreed, zijn fiets neerzette en de boom bewonderde. Zelf heb ik geen brede kennis in bomen maar de boom zag er wel bijzonder uit en ik vroeg de man of hij de boom bewonderde. We raakte in gesprek want de boom was met zijn (ik gok) 150 cm diameter een behoorlijk dikke boom. Nu ik er over nadenk heb ik tijdens mijn wandeling geen dikkere boom in het bos gezien. De man zei dat hij… Lees verder »

Marvin Cornelder
Gast
Marvin Cornelder

Na het spreken met de beheerder van het bos Amelisweerd, wil ik graag reageren op mijn bericht. De bomen die ik aanzag voor Hemelboom-bomen blijken Kaukasische vleugelnoot-bomen te zijn. Het blad lijkt erg sterk op die van de Hemelboom vandaar mijn vergissing. Deze boom is volgens de beheerder niet zo hels als de Hemelboom. Al groeit hij wel bizar snel sinds hij mogelijk rond 1910 is aangelegd, vertelde hij. Ze houden de groei goed bij en eens in de 2 a 3 jaar gaat de zaag erdoorheen om uitbreiding te voorkomen. De moederboom en eerste nakomelingen laten ze met rust.… Lees verder »