Alstroemeria in mei op bloemenagenda

    In mei staat de Alstroemeria op de Bloemenagenda van Mooiwatbloemendoen.nl. De bloem staat volgens het platform symbool voor een langdurige vriendschap. ‘Die symboliek slaat momenteel ook op de vriendschap met Moeder Aarde. Er wordt namelijk onderzoek gedaan hoe Alstroemeria klimaatneutraal geproduceerd kan worden’, aldus BBH.

    Alstroemeria komt in de vrije natuur voor in Peru, Brazilië en Chili. Hij dankt zijn bijzondere naam aan de Zweed Clas Alstroemer die de bloem naar Europa bracht in de 18e eeuw. Alstroemeria is een wortelstokgewas, dat wil zeggen dat de ondergrondse stengels zich blijven vertakken.

    Nieuw in het assortiment zijn de tros-alstroemeria’s zoals Alstroemeria ‘Charmelia’. Deze cultivar heeft vertakkingen met daarop veel kleine en vooral open bloemen. Sommige nieuwe soorten maken geen stuifmeel aan, bijvoorbeeld het Florinca-type.

    Waarop letten bij de inkoop?

    • De rijpheid van de knoppen, want daar zit de schoonheid van de bloem nog in verstopt. Knoppen die al wat kleur hebben, komen vaak beter open en hebben meer kleurintensiteit tijdens de bloei.
    • Let op lengte, stevigheid, bladkwaliteit en het aantal knoppen per tak. Dit bepaalt het gewicht waarin de bloem verhandeld wordt.
    • Bloem en blad kunnen last hebben van Botrytis. Controleer bij de inkoop of de bloemen ziektevrij zijn.
    • In de wintermaanden zijn knoppen soms verdroogd, check dus goed op versheid. Veel kwekers behandelen de bloemen om de houdbaarheid te verbeteren en bladvergeling tegen te gaan.

    Verzorgingstips

    • Zet de bloemen in schoon water met een beetje conditioner. De bloemen ontwikkelen hun kleuren dan zonder te veel te openen.
    • Ververs regelmatig het water en geef ze opnieuw voeding.
    • Een koele ruimte verlengt het vaasleven.
    • Let op een hoge luchtvochtigheid (RV): dit kan leiden tot de schimmelaantasting Botrytis. Let op kleine vlekjes op de bloemen (pokken) of smet/smeul tussen de bladeren.

    Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties