Amstelveen en Zuidlaren groenste van Europa

De groenste stad en het groenste dorp van Europa liggen wederom in Nederland. Amstelveen en Zuidlaren wonnen vrijdagavond goud bij de groencompetitie Entente Florale Europe.

Zowel Amstelveen als Zuidlaren waren vorig jaar tweede bij de Nederlandse groencompetitie Entente Florale. De winnaars, Groningen en Dalfsen, wilden echter niet naar de Europese strijd.

Beoordeling
Bij de beoordeling hanteert de jury drie hoofdsegmenten: groenaanleg en onderhoud (50%), milieu (23%) en toerisme en recreatie en betrokkenheid bevolking, organisaties en bedrijfsleven (27%). Steeds wordt gelet op visie, beleid en uitvoering.

Amstelveen
De jury vatte haar oordeel als volgt samen: „Amstelveen is ‘Groen in de stad’ en ‘Stad in het groen’. De stad heeft werkelijk een nadrukkelijk groen imago met een substantiële economische waarde. De gemeente draagt veel zorg voor haar groen, zij is er zich van bewust dat groen kwaliteit en identiteit geeft. Een zeer speciaal resultaat is behaald met de beroemde Heemparken.

De inwoners zijn uitermate betrokken bij hun groen. Amstelveen is er uitstekend in geslaagd om de bewustwording over en de betrokkenheid met de natuur te vergroten bij haar burgers. Met een fors aantal voorzieningen is het haar gelukt het bewustzijn inzake milieu, duurzaamheid en cultuurhistorie wezenlijk bij de mensen te brengen.”

Zuidlaren
„Zuidlaren is een mooi bewaard gebleven dorp met veel van die typische groene driehoeken, de brinken. Het buitengebied van Zuidlaren wordt gekarakteriseerd door een brede variatie aan originele landschappen met een hoge kwaliteit natuur, waardevolle archeologische monumenten en historische landhuizen. Ook zijn er zeer goede recreatievoorzieningen voor zowel de burgers als de toeristen.

De prachtige groene ruimte in het centrum met de vele oude eiken, is het kloppende hart van het dorp. Samen met de inwoners is Zuidlaren er in geslaagd om een uitstekende omgeving te realiseren om in te wonen, te werken en te recreëren. Deze groene parel biedt zijn inwoners en bezoekers werkelijk ‘The Quality of Life’.

Groenste ter wereld
Ook vorig jaar won Nederland in beide categorieën, toen met Weert en Bergeijk. Weert mocht dankzij zijn Europese titel meedoen aan de strijd om de groenste regio ter wereld te worden. Die prijs won de Limburgse plaats vorige week.

De delegatie van Amstelveen neemt de onderscheiding in ontvangst voor groenste stad van Europa.

De delegatie uit Zuidlaren met de onderscheiding voor het groenste dorp van Europa.