Apostelen

We kunnen zo niet langer door gaan. Wie de film A life on our Planet van David Attenborough heeft gezien, moet daarvan overtuigd zijn. En ook de pandemie waarin we zijn verzeild, maakt duidelijk: de maakbare wereld bestaat niet. Het moet anders. We moeten veel meer respect hebben voor Moeder Aarde. Haar koesteren en van de ondergang redden.

Daar is wel een cultuuromslag voor nodig, en die verlopen meestal niet al te snel. Mensen moeten overtuigd worden van het doel en dat klinkt makkelijker dan het is. Kijk naar al het gedoe rondom de aanpak van corona. Vlak voor de huidige lockdown leek het alleen nog over de regels te gaan en niet over het doel wat we met de regels willen bereiken: het virus zoveel mogelijk terugdringen.

Van hoveniers zou je mogen verwachten dat het hoeders van de aarde zijn: een soort apostelen van Attenborough. Maar ja, veel van onze opdrachtgevers zijn aanhangers van de maakbare wereld. Onkruid in gazons: kapot spuiten die handel! Gelukkig kan ik tegenwoordig zeggen dat dat niet meer mag. Vervelend genoeg moet ik er dan ook bij zeggen dat mijn opdrachtgever dat zelf nog wel mag. Is niet uit te leggen. Ik begrijp dat mijn klant met een gazon van 2.000 m2 niet graag gaat wieden. Die gaat dus zelf spuiten en vindt mij een zakkenwasser.

Wat we als hovenier wel kunnen doen, is uitleggen waarom die middelen worden verboden. Dat ze kankerverwekkend zijn. Dat ze het ecosysteem ontwrichten. Dat heel veel ‘onkruiden’ in gazons best acceptabel zijn. Dat we daar anders naar moeten kijken. En dat kunstgras dode en vervuilende rotzooi is. Dat organische meststoffen milieuvriendelijker zijn dan kunstmest. Ben ik zo’n apostel? Bent u er een?

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Evert Swarts
Evert Swarts
1 jaar geleden

Ik zou dit ook graag meer aan gemeenten adviseren wanneer het gaat over beheer van de leefomgeving. Waar vind ik meer aanzetten om de juiste dingen te adviseren?

tel
Beheerder
tel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Evert Swarts

Beste Evert, ik weet niet precies waar je naar op zoek bent, maar misschien kun je eens kijken bij het NL Gebiedslabel: https://www.nlgebiedslabel.nl/