Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Areaal sierteelt onder glas krimpt overal

  Areaal sierteelt onder glas krimpt overal

  0

  Het areaal sierteelt onder glas is in acht jaar tijd gedaald van 4.750 naar 3.500 ha, blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De krimp was in vrijwel alle glastuinbouwgebieden te zien, behalve in Aalsmeer en de Noordoostpolder. Het aantal glastuinbouwbedrijven zal verder dalen, maar het areaal glas blijft ongeveer gelijk, verwacht LTO Glaskracht Nederland.

  Het areaal sierteelt onder glas is bijna overal in Nederland aan het krimpen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de land- en tuinbouw. Vier jaar geleden was dat ook al het geval, en die trend zet door.

  Op de kaart van Nederland valt meteen op dat het Westland nog altijd veruit de grootste glastuinbouwgemeente is. Toch heeft hier in de afgelopen acht jaar 200 ha sierteelt onder glas moeten wijken voor woningbouw, wegen en bedrijventerreinen. In Lansingerland, de tweede glastuinbouwgemeente van Nederland, is het areaal sierteelt in dezelfde periode teruggelopen van 384 naar 275 ha. In het hele Oostland gaat de daling hard door de grote uitbreiding van Vinex-wijken.

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar