Artisplein wint Amsterdamse architectuurprijs

Landschapsarchitect Michael van Gessel en Natura Artis Magistra hebben met het Artisplein de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 gewonnen. Het was dit jaar voor het eerst dat ook een publieksjury een winnaar koos.

Het Artisplein is ontworpen door landschapsarchitect Michael van Gessel. Het ligt op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan.

De publieksjury oordeelde het volgende over het Artisplein: „Deze oase van rust, midden in het centrum, dat is teruggegeven aan de Amsterdammers, kent een goede balans tussen architectuur, natuur en recreatie. De historische elementen zijn er in acht genomen en de verfijnde inrichting van het plein maakt het tot een prachtig filter tussen stad en park.’’

Twee prijzen
De Amsterdamse Architectuur Prijs is door Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam, in het leven geroepen. De prijs wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. Dit jaar is voor het eerst een tweede winnaar gekozen door een publieksjury.

Foto: Artis, Maarten van der Wal