Aziatisch lieveheersbeestje heeft toch natuurlijke vijanden

Anders dan aanvankelijk gevreesd, blijkt het exotische Aziatische lieveheersbeestje toch natuurlijke vijanden in ons land te hebben. Het gaat om schimmels, nematoden en mijten. Dit is ontdekt door Wageningen UR.

Het blijkt dat de natuurlijke vijanden enkele jaren nadat het Aziatisch lieveheersbeestje werd aangetroffen, zijn overgestapt van de inheemse lieveheersbeestjes naar de exoten.

Het Aziatische lieveheersbeestje (Harmonia axydiris) komt oorspronkelijk niet in Europa voor, maar is ingevoerd voor bestrijding van luizenplagen. Omdat het insect eerst geen natuurlijke vijanden had kon het zich behoorlijk snel verspreiden. H. axydiris vormt een bedreiging voor het inheemse lieveheersbeestje, maar kan ook problemen opleveren voor de fruitteelt en veroorzaakt allergische reacties bij de mens

Onderzoekers van Wageningen UR voerden het onderzoek samen met collega’s uit Tilburg en Harvard (VS) uit. Zij troffen een hoge mate van schimmelinfectie aan bij het exotische lieveheersbeestje. Bovendien werden in bijna elke populatie nematoden (kleine aaltjes) aangetroffen.

Inzetten nematoden
De onderzoekers kunnen in dit stadium nog niet aangeven welk effect schimmels en nematoden hebben op de keverpopulaties. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat vrouwtjes die geïnfecteerd zijn met nematoden geen eitjes meer leggen. Volgens de onderzoekers is het inzetten van nematoden wellicht een goede manier om de H. axydiris– populatie wat te onderdrukken.

Foto: André de Kesel