Balkon- en terrasbezitters willen bloeiende planten

Mooiwatplantendoen.nl heeft een onderzoek gehouden onder balkon- en terrasbezitters. Belangrijkste conclusie: planten zijn sfeerbepalend op balkon en terras. Daarnaast blijken Nederlanders een duidelijke voorkeur te hebben voor bloeiende planten.

Naar schatting heeft 75% van de Nederlandse huishoudens een balkon of terras. Deze mensen geven het eigen balkon of terras een gemiddeld rapportcijfer van 6,7. Op de vraag of planten voor een positieve, prettige sfeer zorgen op het balkon of terras antwoordt maar liefst 86% met ‘ja’.

Bloeiende planten
Op balkon en terras zijn bloeiende planten verreweg favoriet (61%) gevolgd door groenblijvende planten (25%) en ‘kruiden & fruitboompjes’ (8%). Slechts 6% van de Nederlanders wil geen planten. De vijf populairste bloeiende planten voor balkon en terras zijn: Hydrangea, Geranium, Zantedeschia, Osteospermum en Mandevilla.

Tuincentrum
De meeste mensen (52%) besteden jaarlijks tussen de €10 en €50 aan balkon- en terrasplanten. Zo’n 38% geeft tussen de €50 en €250 uit. Ouderen besteden relatief meer aan planten dan jongeren.

Van de plantenkopers gaat 84% wel eens naar het tuincentrum. Slechts 2% koopt online wel eens balkon- en terrasplanten. Behalve in het tuincentrum worden planten ook gekocht bij supermarkten (22%), bouwmarkten (21%), bloemisten (17%) en op de markt (17%).

Bron: Bloem en Blad