Bedrijfsartsen waarschuwen voor hogere pensioenleeftijd

  Veel werknemers zijn niet in staat om langer door te werken dan hun 65e. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) dinsdag in het AD.

  Vooral lager opgeleide werknemers zijn fysiek niet in staat om langer door te werken. De NVAB stelt dat er te weinig aandacht is voor de fysieke en geestelijke gesteldheid van werknemers.

  „Kraakbeen is op een gegeven moment gewoon versleten”, zegt bedrijfsarts en NVAB-voorzitter Ernst Jurgens in het AD. Ook houden werknemers er volgens de arts een ongezonde levensstijl op na.

  Vraagtekens
  De maatregelen om mensen langer te kunnen laten doorwerken zijn volgens Jurgens te veel op hoger opgeleiden gericht. Ook zet hij er vraagtekens bij of werknemers op latere leeftijd nog wel in ploegendiensten kunnen werken. Werkgevers doen volgens hem te weinig om personeel te ontzien.

  Volgens staatssecretaris Klijnsma moeten werkgevers investeren in opleidings- en omscholingstrajecten, zodat oudere werknemers een functie hebben die ze aankunnen.

  Werknemers geboren na 1954 mogen momenteel met 67 jaar en drie maanden met pensioen. De pensioenleeftijd stijgt de komende jaren mee met de levensverwachting.