Bee Friendly maakt 390 voetbalvelden bij-vriendelijk

KRO-NCRV heeft 2.500.000 vierkante meter grond bij-vriendelijk gemaakt door bloemzaad te verspreiden. Dat maakte DJ Stefan Stasse donderdag bekend in zijn programma De Staat van Stasse op NPO Radio 2. Dit aantal is vergelijkbaar met een oppervlak van 390 voetbalvelden.

De actie is gerealiseerd door Bee Friendly, een campagne waarmee de omroep aandacht vraagt voor de rol van de wilde bij voor onze voedselproductie. Mensen konden zaadzakjes en lespakketten aanvragen of een burgerinitiatief tekenen.

Beschermde diersoorten

Zo’n 58.570 mensen tekende voor dit initiatief dat binnenkort wordt overhandigd aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Verzoek is om alle wilde bijensoorten in Nederland op te nemen op de lijst beschermde diersoorten, conform de Wet Natuurbescherming.

Radio DJ Stefan Stasse, die voorgaande jaren al actievoerde voor de wilde bij, is enorm trots: „De wilde bij heeft ons hart gestolen. Deze Nationale zaadlozing was één groot hoogtepunt!”

Foto: Raymond van Olphen
Tegeltuinen

De afgelopen weken hebben Stefan Stasse en BinnensteBuiten-kok Ramon Brugman zich ingezet voor de wilde bij. „Door overproductie in de landbouw en ‘tegeltuinen’ in woonwijken zijn er steeds minder bloemen. En zo kunnen de bijen niet meer zorgen voor de bestuiving van onze voedselgewassen, zoals appels, aardbeien, paprika’s en komkommers.”

Maar liefst 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Met deze actie heeft KRO-NCRV 12.500 lespakketten voor basisscholen verspreid, is het burgerinitiatief 58.570 ondertekend en zijn er 1 miljoen zaadzakjes aangevraagd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties