Beheerders bijgespijkerd over bestellen plantmateriaal

Beheerders van bos- en natuurgebieden zijn in Zundert bijgespijkerd over gebruik van goed plantmateriaal. Sommige beheerders bleken amper op een kwekerij te zijn geweest.

De voorlichtingsbijeenkomst was georganiseerd in het kader van de Green Deal ’Weet welk plantmateriaal je (ver)koopt’. Uit onderzoek door Probos blijkt dat er in de Nederlandse afzetketen van bosplantsoen een groot kennisgebrek is.

De beheerders kregen uitleg over de Rassenlijst Bomen, welke categorieën aan uitgangsmateriaal bestaan en wat de verschillen zijn, hoe beheerders het duidelijkst hun vraag kunnen omschrijven, en hoe ze de geleverde kwaliteit kunnen controleren.

Autochtoon uitgangsmateriaal
Er werd met name ingegaan op autochtoon uitgangsmateriaal, omdat dit steeds meer wordt voorgeschreven in bestekken. Uit onderzoek door Probos blijkt dat beheerders vaak niet weten wat autochtoon precies inhoudt.

Daarna bezocht de groep enkele percelen van Lodders Boomkwekerijen. Sommige beheerders bleken amper op een kwekerij te zijn geweest. Daardoor wisten ze niet hoe lang de teelt vanaf zaad duurt tot en met leverbaar plantmateriaal.

Aansluitend werd natuurgebied de Krochten bezocht, waar autochtone zaadopstanden van zwarte els en zwarte berk te vinden zijn.

Adviezen aan beheerders
Probos adviseerde aan de beheerders: gebruik de Rassenlijst en de NEN 7412-norm bij het kiezen van bepaald plantmateriaal, vraag naar leveringscertificaat bij planten, en controleer sites van certificeringssystemen of een leverancier wel echt is gecertificeerd.

Bron: De Boomkwekerij