Belangenverenigingen gaan gebruiksverbod aanvechten

  Nefyto en Artemis starten een juridische procedure tegen het professioneel gebruiksverbod op gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. De belangenverenigingen vinden het verbod onrechtmatig, ongegrond en onwenselijk.

  Vorig jaar april is door de overheid een verbod ingesteld op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen. Per 1 november wordt dit verbod uitgebreid voor alle toepassingen buiten de landbouw.

  Artemis en Nefyto vinden dat het verbod in strijd is met de regels die gelden voor de toelating en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en  met de regels voor het vrije verkeer van goederen en diensten.

  Principe

  Het gaat de belangenorganisaties om het algemene principe dat de overheid het gebruik verbiedt van gewasbeschermingsmiddelen die zijn toegelaten na een strenge beoordeling door het Ctgb. „Met het verbod ondergraaft de overheid haar eigen nationale en Europese wettelijk kader voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.”

  Life Cycle Analysis

  Volgens Artemis en Nefyto zijn er geen nieuwe, op wetenschap gebaseerde argumenten om een gebruiksverbod te rechtvaardigen. Daarnaast wijzen de organisaties erop dat uit een Life Cycle Analysis is gebleken dat fysische en themrische onkruidbestrijding milieutechnisch ongunstiger zijn dan gebruikte gewasbeschermingsmiddelen.

  Een verbod op gewasbeschermingsmiddelen leidt verder tot illegaal gebruik van middelen, een trend die volgens Nefyto en Artemis nu al zichtbaar is.

  Op donderdag 12 oktober is de dagvaarding verstuurd.

   

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Jeroen
  Jeroen
  4 jaren geleden

  “Daarnaast wijzen de organisaties erop dat uit een Life Cycle Analysis is gebleken dat fysische en themrische onkruidbestrijding milieutechnisch ongunstiger zijn dan gebruikte gewasbeschermingsmiddelen.” Wijzig s.v.p. Thermrische (sic) in thermische.