Berm provinciale weg met sedum beplant

  De provincie Zuid-Holland wil wegbermen verduurzamen door deze met sedummatten te beplanten. Zo ligt er in de middenberm van de N470 tussen Pijnacker en Zoetermeer zo’n 6.500 m2 sedum. Het gaat om speciaal gekweekte laagblijvende sedumsoorten.

  Voor de verkeersveiligheid zijn de mogelijkheden in de middenberm beperkt. Daarom is besloten om een proef met sedumplanten te doen langs een deel van de weg, waar de middenberm nauwelijks natuurwaarde had. Sedum krijgt bloemen waardoor het goed is voor insecten. Andere planten zullen zich na verloop van tijd beperkt tussen het sedum gaan wortelen.

  Honey Highway

  Naast de sedumplanten is er langs de provinciale weg N470 ook een zogenoemde Honey Highway aangelegd van 14.000 m2. Deze is ingezaaid met bloemenmengsels van 44 inheemse plantensoorten. Die moeten zorgen voor meer voedsel voor bijen, hommels en vlinders.

  Tussen de weg en de Honey Highway is een strook aangebracht om te zorgen dat de bloemen niet over de weg heen gaan groeien. Deze scheidingsstrook is aangelegd met olivijnzand. Olivijn is een natuurlijke mineraal die CO2 bindt.

  In deze proef kijkt de provincie hoe de berm zich gaat ontwikkelen. De bermen worden nog maar één keer per jaar gemaaid in plaats van vier keer. Dat is goed voor de natuur en voor de weggebruiker.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties