Bermen langs N470 gaan stroom opwekken

De provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Delfland hebben Plant-e opdracht gegeven om in het natte grasland bij de provinciale weg N470 stroom op te wekken uit levende planten. Het is het eerste gebied ter wereld waar de nieuwe manier van stroomwinning op grote schaal langdurig wordt getest.

Half september gaan de schoppen de grond in om een proefopstelling te installeren, waarmee de berm langs de N470, tussen Delfgauw en Pijnacker, verandert in een duurzame energiebron.

De provincie heeft de opdracht aan Plant-e toegekend in het kader van de pr. Met dit project werkt de provincie aan het opwekken en besparen van energie in de bouw, onderhoud en gebruik van de provinciale wegen.

Volwassen alternatief
Plant-e directeur Marjolein Helder: „De proefopstelling in Zuid-Holland is voor ons een grote stap om te zorgen dat dit systeem een volwassen alternatief wordt om duurzaam energie op te wekken.”

De testresultaten worden gebruikt om de technologie verder te ontwikkelen en zo de opbrengst per vierkante meter begroeiing te optimaliseren.

Veel potentie
Jonne Klaver van de provincie Zuid-Holland: „Samen met het Hoogheemraadschap zien wij veel potentie in de plantenbatterij. Bijna een kwart van het oppervlakte van Zuid-Holland is geschikt om via micro-organismen in de bodem stroom te leveren.”

De N470 is een belangrijke schakel tussen de A4, A13 en A12. De brede bermen zorgen ervoor dat er veel ruimte is om technieken op het gebied van energiebesparing en -opwekking te plaatsen. Klaver: „Wie weet wordt in de nabije toekomst elektriciteit voor straatverlichting, stoplichten en signalering opgewekt door de rietkraag langs de weg.”