Bestrijding eikenprocessierups flinke kostenpost gemeenten

De bestrijding van de eikenprocessierups is voor de meeste gemeenten een behoorlijke kostenpost. De kosten lopen flink uiteen met uitschieters tot enkele tonnen bestrijdingskosten per gemeente. Dat blijkt uit een enquête door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bijna alle gemeenten in Nederland zijn deze zomer druk bezig geweest met bestrijding en verwijderen van eikenprocessierupsen. Driekwart van de gemeenten geeft aan dat minstens 25% van de bomen zijn aangetast door de eikenprocessierups.

Preventief

Een meerderheid van de gemeenten bestrijdt de rups zowel preventief als op moment van signalering. Een derde van de gemeenten onderneemt pas actie wanneer de rups wordt gesignaleerd.

De meeste gemeenten kiezen voor wegzuigen van nesten op het moment dat eikenprocessierupsen worden gesignaleerd. Hoewel de meeste gemeenten deze methode als redelijk tot zeer effectief ervaren, is het een arbeidsintensieve methode en daarmee ook een flinke kostenpost.

Biologisch

Steeds meer gemeenten kiezen voor preventieve bestrijding met een biologisch bestrijdingsmiddel, of door het bevorderen van natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en koolmezen. Ook een divers plantenbestand noemt men als methode, om te zorgen dat natuurlijke vijanden van de rups rond eikenbomen aanwezig zijn.

De VNG heeft een forum geopend waar gemeenten hun ervaringen en best practices met betrekking tot bestrijding van de rups kwijt kunnen. Bestaande leden kunnen toegang aanvragen door een mail te sturen naar forum.helpdesk@vng.nl. Nieuwe leden kunnen een account aanmaken op forum.vng.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties