Betere bescherming voor Haarlemse bomen

  Haarlem heeft een nieuwe bomenverordening. De oude verordening dateerde van 2008. Met de nieuwe bomenverordening kan de gemeente het kappen van bomen beter reguleren en worden bomen beter beschermd.

  Ook wordt de beoordeling van de kapaanvragen eenduidiger. De nieuwe Bomenverordening Haarlem 2021 gaat in per 29 maart 2022.

  Wethouder De Raadt: „Het opstellen van deze Bomenverordening ging niet van de ene dag op de andere. Veel partijen in de stad zijn betrokken geweest bij de totstandkoming ervan. Ik ben blij dat we na een aantal jaar nu eindelijk een goede houvast hebben om kapaanvragen voor bomen te beoordelen.”

  Veranderingen

  Een aantal zaken zijn veranderd ten opzichte van de oude bomenverordening:

  • Er moet voor het kappen van een boom eerder een vergunning worden aangevraagd; namelijk al vanaf een omtrek van 50 cm, waar het eerder 20 cm diameter (circa 63 cm omtrek) was.
  • Een criterium voor vrijstelling van een vergunning voor bomen die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, is omgezet van 100 m2 achtertuin naar 100 m2 totale perceeloppervlakte. Hierdoor moet voor meer bomen in particuliere tuinen een vergunning worden aangevraagd.
  • Het college stelt voor een proefperiode van twee jaar een externe adviescommissie in, om zich voor complexe kapaanvragen over de kap te laten adviseren. Na twee jaar wordt de pilot geëvalueerd.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Willem Zevenbergen
  Willem Zevenbergen
  4 maanden geleden

  Dag Ralph, in het eerste punt onder ‘veranderingen’ staat een vreemde omschrijving. Bij het aanvragen van een kapvergunning verwacht ik dat de bomen met kleinere omtrek al vergunningsplichtig zijn.
  In het artikel staat; “Er moet voor het kappen van een boom eerder een vergunning worden aangevraagd; namelijk al vanaf een omtrek van 50 cm, waar het eerder 20 cm diameter (circa 63 cm omtrek) was.’
  Wellicht getallen omgedraaid?
  Gr. Willem Zevenbergen