Tuin en Landschap Invasieve exoten Om invasieve exoten te signaleren heb je tuiniers nodig

Om invasieve exoten te signaleren heb je tuiniers nodig

1

Volgens Britse onderzoekers zijn hoveniers en tuiniers een belangrijke schakel om sierplanten te signaleren die zich invasief gedragen. Zij komen immers in de particuliere tuin, plekken waar onderzoekers veelal geen toegang hebben.

De handel in sierplanten is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van plantinvasies in de natuur. Toch komen onderzoekers maar zelden in particuliere tuinen omdat ze domweg daar geen toegang hebben.

Nieuwe invasieve exoten
Karen Dehnen-Schmutz van de Universiteit van Coventry in Groot-Brittannië onderzocht samen met Judith Conroy of tuiniers een rol kunnen spelen bij het signaleren van nieuwe invasieve exoten. Zij stelden een online vragenlijst samen die werd ingevuld door 56 deelnemers, onder wie hoveniers, tuiniers en hobby-botanisten.

De onderzoekers vroegen specifiek naar planten die zich snel uitbreiden en moeilijk onder controle te houden zijn. De respondenten noemden 121 soorten, waarvan 104 niet oorspronkelijk in Groot-Brittannië voorkomen.

Acht plantensoorten die werden genoemd, zijn in Groot-Britannië nog niet buiten de sierteelt aangetroffen. Het gaat om Anemone sylvestris, Arctotheca prostrata, Asclepias
speciosa, Carex trifida, Geranium cinereum, Libertia peregrinans, Moraea huttonii en Tetrapanax papyrifer.

In vroeg stadium
Volgens Dehnen-Schmutz en Conroy bewijst hun onderzoek dat tuiniers kunnen worden ingezet om al in een vroeg stadium problematische exoten te signaleren. In een volgend onderzoek willen ze zich specifiek gaan richten op hoveniers, omdat die veel particuliere tuinen onderhouden. De hoveniers die de vragenlijst nu invulden, baseerden hun antwoorden veelal op hun eigen tuin en niet op de tuinen die zij van anderen in onderhoud hebben.

Tetrapanax papyrifer werd genoemd als een lastige plant en is in Groot-Brittannië nog niet buiten de sierteelt aangetroffen. (Foto: Shutterstock)
Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
vullings Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
vullings
Gast
vullings

Ja, mijn idee is dat tuiniers heel veel kunnen doen en laten en zo ga ik om met mijn lastigste exoot Geranium nodosum (waarschuw de buren in de straat). Verder is IVN Rijk van Nijmegen actief met “springbalsemien wegwieden”, ook nuttig, maar al met al is er weinig respons . Soms omdat mensen het niet weten, soms omdat ze sommige (exotische ) plantjes ook wel mooi vinden. Dus algemene bekendheid bij publiek kranten en dergelijke (het journaal!) nieuws is toch essentieel. Persoonlijk vind ik verder dat verkoop van exoten door wie dan ook verboden moet worden en dat er meer… Lees verder »