Bijvriendelijke beplanting langs A6 bij Lelystad

Rijkswaterstaat plant 14.500 nieuwe inheemse struiken en bomen langs de westzijde van de A6 bij Lelystad. In samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en Staatsbosbeheer is gekozen voor soorten die de leefbaarheid voor bijen en andere insecten verbeteren.

De afgelopen periode heeft Rijkswaterstaat langs de A6 nieuwe populieren geplant op de plaats van de bomen die afgelopen najaar weggehaald zijn, omdat ze aan het eind van hun levensduur waren. Aan de westzijde komen ongeveer 1.000 populieren meer terug dan er oorspronkelijk stonden. Daarnaast blijft er nog ruimte over voor een brede strook bijvriendelijk bosstruweel: inheemse struiken en bomen zoals kornoelje, egelantier, linde en zomereik.

Samenwerking

Het aanleggen van deze strook is een gezamenlijk initiatief van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de afdeling Oostelijk Flevoland van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV), in samenspraak met de gemeente Lelystad. Om deze samenwerking te benadrukken planten zij op 10 april 2019 samen symbolisch een struik en een boom.

In samenwerking met de NBV kiest Rijkswaterstaat voor een combinatie van struiken en bomen die het hele seizoen voedsel bieden voor wilde bijen, honingbijen en andere insecten. Dit sluit aan bij de nationaal ontwikkelde bijenstrategie om de afname van het aantal bijen tegen te gaan. Ook de provincie Flevoland heeft de bijenstrategie onlangs ondertekend. Daarnaast ondersteunen de gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer deze aanpak.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties