Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Biobest vult met zweefvlieg pakket bladluisbestrijders aan

  Biobest vult met zweefvlieg pakket bladluisbestrijders aan

  0

  Biobest brengt vanaf begin juni de zweefvlieg Eupeodes corollae op de markt. Hij versterkt de luisbestrijding volgens de toeleverancier. De inheemse zweefvlieg is namelijk een lange periode van het jaar effectief.

   

  De zweefvlieg Eupeodes corollae is inheems in Europa en een zeer effectieve rover. Biobest is tot dus ver de eerste die hem kweekt en aanbiedt als biologische bestrijder. De larven voeden zich met alle veelvoorkomende bladluissoorten. Als generalist kan deze zweefvlieg volgens Biobest zelfs bijdragen aan de bestrijding van wolluis, witte vlieg, trips en spint.

  Terrasjeszwever
  Eupeodes corollae is een van de meest algemene zweefvliegen in Europa. Hij is ook bekend onder de namen terrasjeskommazweefvlieg en terrasjeszwever. De bestrijder is actief in een temperatuurbereik van 10°C tot 30°C en daardoor vanaf maart tot oktober inzetbaar. Voorwaarde voor voldoende activiteit is voldoende zonlicht, waarbij de zweefvlieg tussen 15°C en 25°C optimaal bezig is met luisbestrijding.
  De zeer mobiele vrouwtjes van de Eupeodes-zweefvlieg gaan in de gewassen actief op zoek naar bladluizenkolonies waarin ze hun eitjes leggen; één vrouwtje kan tot 800 eitjes leggen. Bij 25°C komen die al uit binnen de twee dagen. Ze verpoppen binnen de volgende acht dagen. Eén larve kan in die periode tot 1.000 bladluizen opvreten.

  Proeven in de sierteelt

  In de Nederlandse sierteelt zijn nog geen grote praktijkervaringen opgedaan met de Eupeodes corollae. Biobest deed wel proeven in de sierteelt. Chemische middelen tegen luis vallen weg, met Plenum als meest recente voorbeeld. De toeleverancier vertelt dat met name in de vruchtgroenteteelt al behoorlijk goede resultaten worden behaald met luisbestrijders, bijvoorbeeld sluipwesp Aphidius colemani, galmug Aphidoletes aphidimyza en gaasvlieg Chrysopa carnea. Biobest heeft al een zweefvlieg in zijn pakket, de Sphaerophoria rueppelli, maar die presteert vooral in de zomermaanden, als de temperatuur tussen 25°C en 35°C ligt.

  Eupeodes corollae is eenvoudig inzetbaar en beschikbaar in flesjes van 100 poppen, op een drager van boekweit en vermiculiet.

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar