Biologische bomen dit najaar verkrijgbaar bij Van den Berk

Van den Berk Boomkwekerijen kan in het najaar van 2020 voor het eerst Skal gecertificeerde biologische bomen leveren. Na een omschakelperiode van in totaal drie jaar begon het bedrijf in 2016 met de teelt van de bio-bomen. Ieder opeenvolgend jaar kwam daar vervolgens een nieuw perceel bij. De komende jaren zal Van den Berk de productie van biologische bomen verder uitbreiden.

Het bedrijf is tevreden met de gezondheid en kwaliteit van de bomen: „Ze doen niet onder voor vergelijkbare bomen die elders op de kwekerij worden gekweekt.” Dat komt volgens de kweker onder andere doordat ze de afgelopen vijftien jaar toch al veel minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. De medewerkers zijn ook positief over het biologisch kweken. Het proces is wel wat arbeidsintensiever. Daardoor ligt het prijsniveau van de bomen ook hoger.

Je mag een product biologisch noemen als het is gecertificeerd volgens de geldende Nederlandse en Europese regelgeving. In Nederland is Skal Biocontrole de organisatie die toezicht houdt op de biologische keten. Ze controleert de percelen en producten en is verantwoordelijk voor uitgifte van de certificaten.

Omschakelperiode grond

Het traject naar biologische teelt begint met een omschakelperiode voor de grond. Die grond moet eerst vrij zijn van residuen. Als het perceel in orde is bevonden, kan de biologische teelt beginnen. Normaal gesproken met biologisch uitgangsmateriaal, maar dat was in de markt nauwelijks verkrijgbaar. Van den Berk moest de eerste teelt daardoor met alternatief materiaal starten. De wetgeving voorziet daar echter in. De cyclus moet tenslotte toch ergens beginnen.

Geen kunstmest

Tijdens de biologische teelt mag vervolgens uitsluitend op natuurlijke en mechanische wijze aan gewasbescherming worden gedaan en het gebruik van kunstmest is verboden. Ook met betrekking tot hulpmiddelen en het reinigen daarvan is er regelgeving.

Leverbaar in 2020

In najaar 2020 zijn de eerste biologische bomen leverbaar. Het betreft voornamelijk hoogstambomen in de maten 18-20 en 20-25 cm. stamomtrek. Het assortiment bestaat uit o.a. Betula pendula ´Zwitsers Glorie´ , Amelanchier ´Ballerina´, Liquidambar stryraciflua, Acer freemanii ´Celzam´, Gleditsia triacanthos ´Shademaster´, en Acer campestre ´Elsrijk´

biologische bomenTreevolution

Deze week introduceert Van den Berk ook ’Treevolution’, een virtueel kennislab.
Dit is een bedrijfsoverkoepelende paraplu om ideeën te ontwikkelen en testen. Het doel hiervan is om te komen tot concrete producten en toepassingen.

Van den Berk wil met Treevolution samen met haar afnemers en partners werken aan vraagstukken als: Hoe kunnen we met elkaar meer profijt hebben van groen in een snel veranderende wereld? Welke boomsoorten lijken klimaatbestendig? Kunnen we betere cultivars selecteren? Hoe kweken we deze duurzaam en efficiënt? Op welke manier kunnen er meer bomen worden geplant in stedelijk gebied? Hoe geven we die bomen ook een toekomst? De introductie van de biologische bomen is een van de eerste resultaten van Treevolution.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties