Bloemendaal gaat wortelopdruk te lijf met rubberondergrond

De gemeente Bloemendaal probeert de problemen met wortelopdruk op een nieuwe manier te lijf te gaan. Op plekken waar wortels stoeptegels omhoog drukken wordt een deel van de tegels vervangen door een rubberen ondergrond, ook wel bekend als valondergrond voor speelplekken.

Zoals zoveel gemeenten heeft ook Bloemendaal te kampen met plaatsen waar bomen de verharding opdrukken, waardoor trottoirs onbegaanbaar worden. Vooral oppervlakkig wortelende bomen zoals essen zijn berucht. Probleem is dat juist de gezonde, dikke bomen alle tegels overeind tillen met hun wortels en het gaat tegen het beleid van de gemeente in om gezonde bomen te kappen, vertelt Ingrid Storm van het Team Groen van de gemeente Bloemendaal.

Vaak zijn de bewoners ook erg aan die bomen gehecht. Bloemendaal heeft lanen waar uit enquêtes blijkt, dat de bewoners zeer verdeeld zijn: 50% wil dat ze de bomen kappen en 50% is daar heel erg op tegen. Veelal wordt er in zulke situaties gekozen voor compromisoplossingen: losse steenkorrel, regelmatig herstraten, banden weghalen, snippers, kleischelpen of gralux. Maar niet overal is het gewenst om halfverharding toe te passen omdat bijvoorbeeld mensen met een rollator er ook nog goed overheen moeten kunnen en vaak herstraten is omslachtig. 

Rubberen valondergrond
De gemeente heeft nu iets nieuws geprobeerd: rubber valondergrond, die normaal gesproken op speelplaatsen ligt, bijvoorbeeld onder klimrekken. Het bestaat uit (gerecyclede) rubber korrels die met lijm bij elkaar worden gehouden. Het materiaal wordt koud gesmeerd en laat water en lucht door, dus de boom zou er geen last van moeten hebben. Het is heel erg vlak en goed begaanbaar.

Het rubber beweegt een hele tijd mee met dikker wordende wortels omdat het verend is. mocht het toch scheuren, dan kan je de scheur weer (laten) dichtsmeren. Een nadeel is wel dat het 24 uur moet drogen, en in die tijd moet je het afzetten met bouwhekken. Dat is wel lastig als het bij inritten en op de stoep ligt.

Handvol gemeenten
De oplossing is overigens niet helemaal nieuw, leverancier KSP-Kunstgras heeft het materiaal in de afgelopen vier jaar in een handvol gemeenten toegepast laat bedrijfsleider Kilian Peschel weten. Het gebonden rubbergranulaat wordt onder de naam Tree Mulch op de markt gebracht. Het is een gecoat product (dus niet door en door gekleurd), dat in 4 kleuren verkrijgbaar is. De kosten bedragen afhankelijk van de grootte van het project zo’n €120 – €200 per vierkante meter.

Storm: „Gemeente Bloemendaal loopt nooit zo voorop met innovaties, liever besteden we geld aan iets wat zijn nut elders heeft bewezen. Maar dit vinden we echt het ei van Columbus.” In november is de eerste straat onder handen genomen, de volgende laan staat al in de planning.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties