Boek over Westlandse buitenplaatsen wint Ithakaprijs 2019

Het boek Buitenplaatsen in het Westland heeft de Ithakaprijs 2019 gewonnen. De geldprijs van €5.000 werd medio oktober op Kasteel Amerongen uitgereikt aan het genootschap Oud-Westland.

Buitenplaatsen in het Westland

Relatie met tuinbouw
De jury koos het boek vanwege de heldere beschouwing over de opkomst en de historische ontwikkeling van buitenplaatsen in het Westland en hun relatie met de opkomende tuinbouw in dit gebied. Ook de manier waarop de auteurs verbinding leggen tussen de afzonderlijke buitenplaatsen in het Westland werd geprezen door de jury.

Een groot deel van die buitenplaatsen is inmiddels verdwenen. Maar sommige buitenverblijven zijn bewaard gebleven, zoals Broekzicht in Honselersdijk, de Hofboerderij en Suijdervelt in Wateringen, Hodenpijl bij Schipluiden en Sarijnenhove in Vlaardingen.

Hoogste geldprijzen
Behalve de Ithakaprijs werd ook het Ithakastipendium van €5.000 uitgereikt. Dit ging naar auteur Astrid Schutte voor een literair non-fictieproject rond Huis Baak. Prijs en stipendium werden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Het zijn de hoogste geldprijzen voor vernieuwend of verbindend onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen en zijn een initiatief van stichting sKBL.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties