Tuin en Landschap nieuws Boete en werkstraf geëist wegens kap 1500 bomen

Boete en werkstraf geëist wegens kap 1500 bomen

0

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Zwolle een boete van €375.000 geëist tegen een recyclingbedrijf uit Tiel. Volgens het OM liet het bedrijf in de winter van 2016 op hun bedrijventerrein in Tiel ruim 1500 bomen rooien zonder vergunning.

„Een ware kaalslag,” stelde de officier tijdens de zitting. Tegen de directeur van het bedrijf wordt een werkstraf van 180 uur geëist. De directeur is al eerder meermalen veroordeeld – weliswaar niet onherroepelijk- voor het feitelijk leidinggeven aan milieudelicten. „Dit schetst een beeld van een bedrijf met een leidinggevende die zich van niets en niemand iets aantrekt totdat hij wordt gestopt,” aldus de officier. In het geval van de bomen was dat te laat.

Broedplaats

Het onderzoek door de omgevingsdienst en politie startte, naar aanleiding van een melding over de houtkap in februari 2016. Uit het onderzoek blijkt dat er in de periode van december 2015 tot en met maart 2016 in totaal 1526 bomen met een doorsnee van meer dan 30 centimeter zijn gerooid. „Dit brengt milieuschade met zich,” zei de officier van justitie. De bomen werden onder andere gebruikt als broedplaats door buizerds en andere vogelsoorten.

Herplantplicht

Tegen het bedrijf eist het OM een boete van €375.000. De officier gaf de rechtbank in overweging om een herplantplicht op te leggen. Ook eiste de officier openbaarmaking van het vonnis. „Deze bijkomende straf maakt duidelijk dat wie op deze manier handelt, daar niet zo maar mee weg komt. Daarvan gaat, niet alleen jegens verdachten, een preventieve werking uit.”

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar