Bomen in de schilderkunst, expositie in Dordrechts Museum

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting is in het Dordrechts Museum de expositie ’Diepgeworteld’ over bomen in de schilderkunst te zien. Tenminste, het museum zelf is gesloten tot en met 19 januari vanwege corona, maar online kun je al wel een beknopte rondleiding krijgen.

bomen in de schilderkunst

De expositie toont de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Daarbij gaat het om verhalende voorstellingen, realistische landschappen maar ook om abstracte composities. Zodoende ontstaat een dialoog van oude en moderne meesters. Deze werken zijn allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties.

’Diepgeworteld’ is een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp hebben weten te vereeuwigen. Gastconservator Wendela Burgemeister (Burgemeister Fine Art) en conservator Quirine van der Meer Mohr (Dordrechts Museum) stelden de expositie samen. Van 20 januari tot en met 05 april is de tentoonstelling te bezoeken in het museum.

Bomenroute door Dordt

Het museum verwijst ook naar de bomenwandeling door Dordrecht. De stad bestaat dit jaar 800 jaar en is de eerste Nederlandse gemeente die zich Wereldbomenstad mag noemen. Daarom stelde de Bomenstichting een bomenroute door de stad samen langs bijzondere (monumentale) bomen. De route begint in de museumtuin met zijn bomen van bijna 2 eeuwen oud. Bij 9 bomen maakte Bast – De Bomenpodcast een audiotour, die je kunt beluisteren via de QR-codes bij de bomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties