Bomen Nederland Studenten Challenge 2021 gewonnen door team van Van Hall Larenstein

Ard Overkempe en Paul Geerdink, 3e jaars-studenten Bos en Natuurbeheer, hebben de Bomen Nederland Studenten Challenge 2021 gewonnen. De studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, die meededen onder de naam BN-Boys, kregen voor hun winnende idee een cheque van €4.000.

Bomen Nederland Studenten Challenge 2021
Kees Weijtmans (r) met de winnaars Ard Overkempe (l) en Paul Geerdink (m).

Het plan van Overkempe en Geerdink, ’Handboek Bosdorp’, levert volgens de jury een nieuwe en frisse blik op voor het oplossen van twee lastig te combineren ambities: de aanplant van meer bomen en de bouw van meer woningen. „Het Handboek Bosdorp is zeker nog niet af, maar er is in korte tijd heel veel informatie bij elkaar gebracht dat als geheel nu een goede basis vormt,” aldus Maarten Willemen, voorzitter van het juryteam. Idee is dat beleidsmakers en projectontwikkelaars het handboek gaan gebruiken om tot realisatie van een duurzaam, betaalbaar en toekomstbestendig bosdorp te komen.

Handboek Bosdorp is één van de zeven resultaten van de Bomen Nederland Studenten Challenge. De challenge is een initiatief van Boomrooierij Weijtmans. Toen een feest er vanwege corona niet inzat, besloot Kees Weijtmans om het 100-jarig jubileum van het bedrijf anders te vieren. Met de prijsvraag daagde hij studenten van enkele vakgerichte Nederlandse HBO-opleidingen uit om met hem mee te denken over vergroening. Hadden zij ideeën voor de aanplant van nieuwe bomen in een land dat al zo overvol is? Op 19 januari startten zeven teams van groene HBO-opleidingen met de Challenge. In pakweg vier maanden tijd hebben ze ideeën bedacht en uitgewerkt hoe we meer bomen in Nederland aangeplant kunnen krijgen.

Plannen inzien

Alle teams hebben in een live & online event hun plannen mogen presenteren. De plannen van de verschillende teams zijn hier te bekijken. Het plan van de BN-Boys bleek uiteindelijk het beste te voldoen aan de door de jury gestelde criteria.

Wat betreft Kees Weijtmans is de Bomen Nederland Studenten Challenge 2021 hiermee niet tot een einde gekomen. „Ik heb twee duidelijke ambities met deze bomen Challenge. Allereerst vind ik dat de beleidsmakers van vandaag samen moeten gaan werken met de mensen van de toekomst; en dat zijn deze studenten. Ik hoop dat deze competitie een goede eerste stap is. Daarnaast wil ik ons netwerk aanspreken en stimuleren om met deze jonge en ambitieuze plannenmakers in gesprek te gaan. Mijn doelstelling is gehaald als een of meerdere van de plannen uiteindelijk resulteren in aanplant van 100 ha nieuwe bomen.”

De komende maanden wordt met de Bomen Challenge-teams verder samengewerkt om de volgende stap te gaan zetten. De eerste contacten zijn al gelegd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties