Bomenwacht pleit voor planten solitaire bomen

Bomenwacht Oost Gelre wil solitaire bomen terugbrengen in het landschap. Door schaalvergroting in de landbouw zijn veel vrijstaande bomen verwijderd.

Solitaire bomen zijn volgens de Bomenwacht bijzonder waardevol voor het landschap. De bomen zijn van belang voor vogels, vlinders, insecten en vleermuizen. Zo dragen ze bij aan de biologische ongediertebestrijding op akkers.

Anton Stortelder, bioloog aan Wageningen Universiteit, wil daarom grondeigenaren in het buitengebied vragen om een enkele boom op hun grondgebied te planten en deze vrij te laten groeien. „Dan hebben we over tachtig jaar weer een flink aantal landschappelijk beeldbepalende bomen in onze gemeente.”

Bomenwacht en de gemeente Oost Gelre vragen grondeigenaren mee te doen aan de actie en gratis een boom op het terrein te planten. Er kan ook een raster worden aangeboden om de bomen te beschermen.

Voor meer informatie en deelname kunnen grondeigenaren contact opnemen met Carel ten Have van de Bomenwacht, tel. 0544-463760 of kolkmansweide@hetnet.nl.