Boomfeestdag wordt verplaatst naar 10 november

    Opnieuw is Boomfeestdag uitgesteld. In plaats van 17 maart verschuift de dag nu naar 10 november. Vorig jaar werd Boomfeestdag vanwege corona al twee keer uitgesteld.

    „We hebben gedacht aan een coronaproof-Boomfeestdag”, zegt Peter Derksen, directeur Stichting Nationale Boomfeestdag. „Maar we willen dat álle kinderen kunnen meedoen aan dit traditionele natuurfeest en dat kan nu niet.”

    Hij noemt het uitstel niet alleen voor de natuur heel jammer, maar ook voor alle leerlingen uit groep 6 en 7. „Zij moeten al heel veel missen. Samen bomen planten onder schooltijd is een unieke gebeurtenis. Tijdens een Boomfeestdag kunnen zij zelf hun boompje bijdragen en raken ze betrokken bij de natuur.”

    Extra groene handen

    De organisatie van Boomfeestdag verwacht dit jaar extra veel bomenplantertjes omdat het belang van Boomfeestdag nadrukkelijk is opgenomen in de onlangs gepresenteerde Bossenstrategie van het Ministerie van LNV. In plaats van de reguliere 100.000 kinderen, denkt de organisatie dat dit jaar ruim 110.000 kinderen tussen de 9 en 11 jaar zullen meedoen. Dit jaar doen 280 gemeenten mee, een stijging van 75% naar 80%.

    De organisatie kiest niet voor een coronaproof-Boomfeestdag. „We willen dat álle kinderen kunnen meedoen.”
    Gastgemeente Alphen aan den Rijn

    Alphen aan den Rijn was gastgemeente voor Boomfeestdag 2020 en blijft dat ook op 10 november dit jaar. Prinses Irene zal in het naar haar vernoemde bos, samen met kinderen, een populier planten, haar Levensboom. Dit bos krijgt ze aangeboden ter gelegenheid van haar 80e verjaardag in 2018 als dank voor haar decennialange inzet voor kind en natuur.

    Kinderklimaattop

    Stichting Nationale Boomfeestdag houdt in aanloop naar 10 november een aantal kleinschalige acties.

    > In het kader van de verkiezingen brengt de stichting, samen met Cobra groeninzicht, een Scholenkaart uit: een overzicht van alle basisscholen dat laat zien hoe groen de schoolomgeving is en wat voor effect dit heeft op de leerprestaties en sociale ontwikkeling van het kind. Deze kaart gaat niet alleen naar alle basisscholen maar ook naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van alle 352 gemeenten.

    > Omdat de Boomfeestdag plaatsvindt tijdens de Klimaattop van Glasgow (COP26, 1-12 november), biedt dat volgens de organisatie kansen: 500 kinderen uit Alphen aan den Rijn gaan nu al aan de slag met een Klimaatplan. Dit plan wordt nader uitgewerkt op 10 november tijdens een Kinderklimaattop. De bedoeling is het plan in te brengen in de Klimaattop Glasgow.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties