Boomfeestdag roept premier op meer bomen te planten

Stichting Nationale Boomfeestdag roept premier Rutte op om, tijdens de klimaattop in Parijs, de deelnemende landen een verdrag te laten tekenen om kinderen meer bossen en bomen te laten planten in de strijd tegen de CO2-uitstoot.

Peter Derksen, directeur Stichting Nationale Boomfeestdag: „Bijna altijd wordt er gepraat over natuur en klimaat of milieu door volwassenen en nagenoeg nooit worden de kinderen erbij betrokken. De stichting stimuleert om kinderen bij het klimaatprobleem te betrekken. De aanplant van bomen en bossen wordt vaak gezien als een druppel op een gloeiende plaat die niet zoveel bijdraagt als bijvoorbeeld schonere auto’s, maar heel veel druppels koelen die plaat uiteindelijk wel af.”

Volgens Derksen is het opvallend dat nauwelijks wordt gesproken over de waarde van aanplant van groen, terwijl bij de vaststelling van het Kyoto-protocol in 2005 de aanplant van bossen en bomen nadrukkelijk werd genoemd én gestimuleerd als een essentiële maatregel om de schade van broeikasgassen als CO2 te neutraliseren.

Bossenverdrag
In 2016 is het Boomfeestdagthema Bomen & Bossen en wordt de landelijk manifestatie gehouden in Den Bosch. Vanwege deze klimaattop en omdat Nederland volgend jaar voorzitter van de Europese Unie is, wil de stichting op 16 maart vertegenwoordigers van de EU-lidstaten naar Den Bosch laten komen om het ‘Bossenverdrag van Den Bosch’ te tekenen.

Dit Bossenverdrag wordt dan een vervolg op de Eerste Europese Boomfeestdag die in 1997 in Brussel werd gehouden. Dit was ook een initiatief van de Boomfeestdag en ook toen was Nederland voorzitter van de EU.