Hortipoint ‘Bos populairste type landschap’

  ‘Bos populairste type landschap’

  0

  Van alle landschapstypen is bos het meest populair onder West-Europeanen. Dat blijkt volgens Alterra uit gegevens van de websites daarmoetikzijn.nl en myplacetobe.eu. Op de tweede plaats staan strand en duingebieden.

  Op de websites kunnen bezoekers zelf hun ideale landschap samenstellen en krijgen vervolgens een kaartje met gebieden waar het meest aan hun ideaal wordt voldaan. De websites zijn daarmee geschikt om een vakantiebestemming te vinden en gelijk mee te helpen aan wetenschappelijke doeleinden om voorkeuren voor typen landschappen te verzamelen.

  Bosareaal

  Bij de voorkeur voor landschapstypen scoort bos het hoogst, zowel bij Nederlanders, Belgen, Duitsers en Fransen als bij Engelsen. Het blijkt dat gemiddeld 47% van de bezoekers bos in hun ideale bestemming zou willen hebben. Bosareaal zou dan bij voorkeur circa 23% van het landschap moeten beslaan; twee keer meer dan het huidige bosareaal van 11% dat Nederland nu heeft.

  Uit de tijdreeks blijkt dat er een dalende tendens is omtrent de aantrekkelijkheid van het landschap rond de directe woonomgeving van de deelnemers. Met de aanleg van bos kan deze dalende aantrekkelijkheid mogelijk gekeerd worden. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat naarmate er meer bos is, men een hoger rapportcijfer geeft.

  Lager rapportcijfer

  Uit het databestand blijkt tevens dat deelnemers die een lager rapportcijfer geven voor de aantrekkelijkheid van het landschap rond hun directe woonomgeving, significant een groter aandeel bos willen hebben. Een lager rapportcijfer voor de aantrekkelijkheid van het landschap rond de directe woonomgeving wordt vooral in het westen van Nederland gegeven.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar