Boschplaat bekroond met label Dark Sky Park

De Boschplaat op Terschelling is door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot eerste Dark Sky Park van Nederland. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt.

Het buurtschap De Buren van Oosterend en Staatsbosbeheer hebben dit in het voorjaar van 2015 aangevraagd en het predicaat is nu toegekend. Het doel is om extra aandacht te krijgen voor het thema nachtelijke duisternis op Terschelling, en het licht van de sterrenhemel te bewaren voor de toekomst.

Nachtelijke duisternis
De Buren en Staatsbosbeheer wisten al langer dat de Boschplaat absoluut donker is. Initiatiefnemer Melis de Vries van Terschelling Recreatie woont zelf in Oosterend, het dorp dat grenst aan de Boschplaat. „Ik ga regelmatig ’s avonds eropuit. Iedere keer weer ben ik onder de indruk van de prachtige omgeving. Ik realiseer me vooral dat die nachtelijke duisternis te weinig door mensen wordt ervaren en gewaardeerd.”

Lichtvervuiling
Boswachter Remi Hougee van Staatsbosbeheer: „Mensen staan er vaak niet bij stil, maar veel dieren zijn aangepast aan de nacht en er zelfs van afhankelijk.” In Nederland hebben nachtdieren het moeilijk vanwege de hoge mate van lichtvervuiling.

Dat een Dark Sky Park in Nederland is gerealiseerd is een unicum, juist vanwege de hoge mate van lichtvervuiling. Er zijn totaal twintig Dark Sky Parken in de wereld, waarvan tien in Europa. Onlangs zijn er vijf nieuwe parken bijgekomen: drie in Amerika, één in Wales en nu de Boschplaat.

Kijk voor meer informatie op darkskyterschelling.nl.