’Botanische tuinen zijn de hoeders van de biodiversiteit’

  De 25 botanische tuinen van Nederland gaan zich in 2017 profileren als de hoeders en beschermers van de biodiversiteit. Oftewel Botanic Guardians, zoals uit het nieuwe logo blijkt.

  Dit presenteerde Janko Duinker, manager marketing en communicatie van de Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen (NVBT), tijdens het Kantinegesprek op 15 februari in Apeldoorn. 2017 is door de NVBT uitgeroepen tot het jaar van de Botanische Tuinen. De Vereniging wil de 25 botanische tuinen die Nederland rijk is, beter op de kaart zetten én een jongere generatie aanspreken.

  Chatten met plant

  Het bewustmaken dat de biodiversiteit wereldwijd onder druk staat, is een van de taken van de botanische tuinen, zo vindt de NVBT. Dit gebeurt onder meer door de rijkdom van de tuinen zelf te benadrukken. Behalve een andere logo, start op 22 april in alle 25 de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’, alle tuinen belichten hun 20 tot 25 meest bijzondere planten. Daar is een app bij ontwikkeld, de HortusChat, die bezoekers erop attendeert wanneer zij zich in de nabijheid van een kroonjuweel bevinden en het hen mogelijk maakt om met de betreffende plant te chatten.

  Gezamenlijke database

  Daarnaast komen alle planten van de 25 tuinen in een gezamenlijke database op internet die voor iedereen vrij toegankelijk is. De planten kunnen daarin worden opgezocht op soort, volksnaam, kleur en bloeitijd. Vanaf eind maart is de database operationeel.