Burgemeester Eijsden-Margraten per direct weg wegens rol in IKL-schandaal

Dieudonné Akkermans is dinsdagavond per direct teruggetreden als burgemeester van de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Akkermans deed die aankondiging aan het begin van de raadsvergadering. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van IKL zou Akkermans te veel ruimte hebben gelaten aan oud-directeur Herman Vrehen, die subsidies naar zijn eigen bv’s sluisde.

Akkermans heeft opdracht gegeven een extern onderzoek te laten doen en hangende het onderzoek Vrehen uit zijn functie te ontheffen. De vraagtekens die bij Akkermans’ handelen werden geplaatst, bleken echter te groot. Daardoor ontstond ook in de gemeente Eijsden-Margraten twijfel over de houdbaarheid van Akkermans als burgemeester. De CDA’er besloot het onderzoek niet af te wachten en is per direct opgestapt als burgemeester.

Verklaring burgemeester Akkermans
Vertrouwen geschonden

Akkermans benadrukt in de raadsvergadering dat hij zich niet herkent in het beeld van een lakse Raad van Toezicht. „Het beeld dat in de media is opgeroepen dat de Raad van Toezicht heeft zitten slapen en vrije ruimte heeft gegeven aan de directeur bestuurder, verwerp ik ten stelligste,” verklaart hij.

Verder had Akkermans graag de resultaten van het externe onderzoek afgewacht. „Ook een burgemeester heeft recht op objectieve waarheidsvinding over zijn eigen bestuurlijk handelen.” Hij betreurt dat het vertrouwen van de gemeenteraad daarvoor echter al te zwaar is geschonden.

Zoveelste episode

Dieudonné Akkermans was sinds 1998 actief als bestuurder in de colleges van achtereenvolgens Brunssum, Voerendaal, Echt-Susteren en Eijsden-Margraten. Zijn opstappen is de zoveelste episode in het Limburgse IKL-schandaal. Eerder stapten de volledige Gedeputeerde Staten op, inclusief gouverneur Theo Bovens. Diens taken worden nu waargenomen door Johan Remkes. Aan hem heeft Akkermans zijn ontslag aangeboden. Daarmee is hij de eerste gemeentelijke politicus die in het IKL-schandaal het veld ruimt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties