Calathea: woonplant november

    Als je op zoek bent naar bijzonder blad is Calathea de woonplant van je dromen. En dat is dan nog zonder de knaloranje bloem die als een fakkel boven de ‘Crocata’ variant uittorent. Bloemenbureau Holland heeft Calathea uitgeroepen tot Woonplant van de Maand november.

    Calathea heeft een dag- en nachtritme. Als het donker wordt, sluit hij zijn bladen en toont hij de donkerrode onderkant van het blad. En in de ochtend rolt het blad zich weer open. De plant heeft een sterk luchtzuiverende werking en draagt zo ook bij aan een prettig binnenklimaat.

    Calathea groeit in de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika, in de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie. Daarom gedijt hij op een plek waar het niet heel licht is, zoals de badkamer, gang of slaapkamer. Het stevige blad wordt door de lokale bevolking vaak als verpakkingsmateriaal gebruikt: in plaats van in de krant, gaat verse vis daar in het blad van Calathea.

    Keuze assortiment

    Er zijn enkele soorten die als bloeiende plant worden verkocht, waarvan de Calathea crocata, met oranje bloemen, de bekendste is, met cultivars als Tassmania en Candela. Andere bloeiende soroten zijn Calathea warscewiczii (wit) en Calathea ‘Bicajoux’ (roze). De overige zijn decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen- en kleuren. Veel soorten worden gekenmerkt door een bordeauxkleurige achterzijde van het blad.

    Waar op te letten bij de inkoop

    • Potmaat, dikte en hoogte of lengte van de plant moeten in verhouding zijn, de soort of cultivarnaam zegt welke bladtekening of -kleur de plant heeft.
    • Let bij de bloeiende soorten op de rijpheid en het aantal bloemen per plant.
    • Calathea moet vrij zijn van ziekten en plagen. Een te natte kluit kan leiden tot wortelrot. Bruine vlekken en bladranden worden vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge kluit.
    • Pas op voor kouschade of bladverbranding. Bij temperaturen beneden de 12 graden Celcius is het verstandig de planten voor het transport in te hoezen. Kou kan vlekken op het blad geven of de gehele plant zelfs in elkaar laten zakken.

    Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties