Campagne ‘Vergeten tuinseizoen’ wil discussie over herfst aanzwengelen

De Tuinen van Appeltern vraagt samen met Wageningen Universiteit aandacht voor het ‘Vergeten Tuinseizoen’. Woensdag 6 november was de aftrap met een pittige paneldiscussie op de Tuinen zelf.

Zo’n 25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek dé seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Nu lijken de meeste consumenten ervan overtuigd dat er alleen nog in het voorjaar in de tuin kan worden gewerkt. De Tuinen van Appeltern en Wageningen Universiteit hebben daarom de handen ineen geslagen om op zoek te gaan naar de oorzaken en de gevolgen van het vergeten van de herfst en de winter door middel van de campagne ‘het vergeten tuinseizoen’.

Aftrap
De aftrap vond plaats op 6 november met een pers- en expertdag. Een elfkoppig panel, met daarin kwekers, hoveniers en tuincentra, discussieerde samen met de zaal onder leiding van Arnold van Vliet van de Natuurkalender.

Jonge huisbezitters
Behalve dat alle oorzaken voor het vergeten van de herfst voorbijkwamen, het weer, de gemakszuchtige consument, de tuincentra die na de zomer een schraal assortiment aanbieden, de gebrekkige vakkennis van hoveniers en ontwerpers zelf, werd ook geconcludeerd dat er een groeiende groep van jonge huisbezitters is, die steeds meer belangstelling heeft voor de tuin. Dat zijn de consumenten die geïnteresseerd zijn in moestuinieren en een gezonde levensstijl en gevoelig voor begrippen als duurzaamheid en biodiversiteit.

Bijen en vogels
Voor het promoten van de herfst zou die groep consumenten door de sector – en dan het liefst gezamenlijk – moeten worden aangesproken. Omdat de kans dat de boodschap landt, daar het grootst is. Zo opperde Marco Hoffman van Wageningen Universiteit om het begrip biodiversiteit veel meer uit te buiten: „Waar vinden bijen nu nog voedsel? In planten als Aconitum, Persicaria en Hedera. En hoe krijg je meer vogels in je tuin? Door besdragers aan te planten.’’

Biologische tuincentra
Andere ideeën waren het oprichten van biologische tuincentra of het goedkoper maken van het aanleggen van een tuin in de herfst of winter. Initiator Ben van Ooijen sprak aan het eind van de discussie de hoop uit dat er volgend jaar concrete opbrengsten liggen, van wat er tijdens de pers- en expertdag teweeg is gebracht. „We moeten blijven nadenken hoe we het vergeten seizoen en de vergeten tuin belangrijk maken.’’

Voor de pers- en expertdag was een elfkoppig panel uitgenodigd. V.l.n.r. Hans Kramer van kwekerij De Hessenhof, Arjan Fokker van Fokkertuinen, Carla van Lingen van Tuinreservaten, Gerard Brekelmans van Intratuin en Ben van Ooijen van de Tuinen van Appeltern.