Campanula: dorstig type

    De meeste aarvormige bloemen bloeien van onder naar boven, denk aan: Aconitum, Delphinium en Kniphofia. Een uitzondering hierop is Liatris, deze aar bloeit namelijk van boven naar beneden. Campanula is daar weer een uitzondering op, want de bovenste bloem bloeit eerst en dat is er altijd maar één. Daarna gaat hij aan de zijkant en onderin bloeien.

    Toen de rozen nog uit Aalsmeer, de chrysanten uit het Westland en de zomerbloemen uit Rijnsburg kwamen, was Campanula een typisch Rijnsburgs product dat alleen buiten werd geteeld. Een prachtige bloem voor een veldboeket of gewoon solo in de vaas.

    Hoe bijzonder is het dat ik nu een stukje schrijf over een product dat in ‘s Gravenzande wordt geteeld door een jonge en enthousiaste Westlandse kweker: Martin Groenewegen. Hij heeft zich gespecialiseerd in Campanula. Afgelopen jaar was hij de eerste die ze in februari al aanvoerde. Hij teelt ze tot en met september. Daarnaast heeft hij nog andere soorten bloemen om de kassen optimaal te gebruiken. De bruisende Martin wil graag de beste zijn en doet er alles aan om zijn bloemen in de meest optimale kwaliteit aan zijn klanten te leveren.

    Miniplantjes

    Campanula is een eenjarig gewas. Een speciaal opplantbedrijf zaait de Campanula in zogenaamde plugjes, potgrond in een plastic tray met kleine gaatjes (1,5 bij 1,5 cm, 3 cm diep), één zaadje per plugje. Wanneer de zaadjes zijn gekiemd en uitgegroeid tot miniplantjes gaan ze naar Martin. Hij poot de plugjes in keurige regels in zijn kas. En nu komt het eropaan: bij te weinig water blijven ze uiteindelijk te kort, bij te veel water gaan de wortels rotten en gaat het plantje dood. Martin doet het water geven op gevoel, soms één keer per dag, soms drie keer; dat betekent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op je qui-vive zijn.

    Wanneer de planten dan na circa tien weken prachtige ranken vol met knoppen laten zien, wordt het tijd om te oogsten. Het snijden van de stelen doet de kweker twee keer per dag. Hij oogst ze op die rijpte dat ze als ze verkocht worden op hun mooist zijn. Hij doet dit zeven dagen per week om zo altijd een zo gelijk en uniform mogelijk product af te kunnen leveren.
    De mooiste takken zijn 60 tot 70 cm lang. Als de takken kleiner of dunner zijn voert hij ze apart aan, meestal in gemengde bossen. Er zijn vier kleuren: roze, wit, blauw en milka. De knoppen komen allemaal open en zijn kleurvast. Op schoon water zijn ze twee weken houdbaar.

    Tip van de kweker: Campanula drinkt binnen een mum van tijd uw vaas leeg dus: veel water en steeds bijvullen!

    Tekst: Bab Star, Bloemengroothandel Bab Star | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke en Bab Star

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Henk H
    Henk H
    5 jaren geleden

    Campanula medium is toch echt van nature een 2-jarige plant.