Certificaat invasieve exoten voor composteerders

De BVOR heeft het certificaat ‘Erkende verwerker invasieve exoten’ gelanceerd. Composteerders met dit certificaat maken plantresten van onder meer Japanse duizendknoop volledig onschadelijk.

Hiermee wordt een deel van de verspreiding van invasieve exoten voorkomen. Behalve voor duizendknoop geldt het certificaat voor reuzenbereklauw, reuzenbalsemien en grote waternavel.

Onkruidkiemtoets
De eisen die de BVOR (Branchevereniging voor Organische Reststoffen) heeft opgesteld zijn gelijk aan die uit de Beoordelingsrichtlijn Keurcompost.

Daarnaast gelden een aantal specifieke eisen, zo moet de ‘erkende verwerker invasieve exoten’ in plaats van twee, vier keer per jaar een onkruidkiemtoets doen.

Verder moet de composteerder zijn bedrijf zo inrichten dat herbesmetting van de compost met onkruidzaden en plantpathogenen te allen tijde wordt voorkomen.

Landelijk netwerk
Het certificatieschema moet leiden tot een landelijk dekkend netwerk van ‘erkende verwerkers’, vergelijkbaar met het al langer bestaande succesvolle schema voor de verwerking van ziek iepenhout.