Chemotuin Tergooi genomineerd voor Hedy d’Ancona-prijs

De Chemotuin van Tergooi Ziekenhuis in Hilversum is een van de zeven genomineerden voor de Hedy d’Ancona-prijs 2016. Deze prijs is gericht op gebouwen waarin het zorgconcept ondersteund wordt door de stedenbouw, architectuur, interieurarchitectuur en de tuin- en landschapsarchitectuur.

In de chemotuin van Tergooi kunnen patiënten hun chemobehandeling in de buitenlucht ondergaan. De verwachting is dat het verblijf in de natuur een positieve werking heeft op de angst en stressbeleving van de patiënten.

De tuin is een naar het landschap openend, natuurinclusief paviljoen van eikenhout waar de beplanting onderdeel van uitmaakt (zie ook Tuin en Landschap 24, p. 26 – 29). Bart van der Salm van VANDERSALM-aim uit Zwolle ontwierp het paviljoen.

Groene gezonde ziekenhuizen
Behalve de chemotuin is ook het nieuwe ziekenhuis in Delft van de Reinier de Graaf Groep genomineerd voor de zorgarchitectuurprijs. Zowel Tergooi als Reinier de Graaf maken onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Groene gezonde ziekenhuizen.

Met de Hedy d’ Ancona-prijs wil het Stimuleringsfonds creatieve industrie aandacht vragen voor mogelijkheden om de omgeving van mensen die zorg ontvangen en verlenen te verbeteren.

Foto’s: Milad Pallesh