Vakblad voor de Bloemisterij China in de greep van de varkenspest

  China in de greep van de varkenspest

  0

  Het is deze week weer Spring Festival, Chinees Nieuwjaar. Dit jaar is het jaar van het varken. ‘Year of the pig’. Een varken staat in China symbool voor welvaart. Dat gaat voor het echte varken echter niet helemaal op. En momenteel al helemaal niet voor de varkenshouderij. 

China is namelijk in de ban van de varkenspest.

  Varkensvlees neemt tot wel 65% van de Chinese vleesconsumptie voor haar rekening. (Dat verklaart ook direct waarom zoveel Chinezen vaak zo’n slechte huid hebben). In de strijd tegen de varkenspest zijn er alleen de afgelopen zes maanden al 1 miljoen varkens afgemaakt. Dat lijkt veel, maar valt op de hele varkensproductie toch nog mee. China produceert meer dan 700 miljoen varkens per jaar. De helft van het wereldwijde aantal. Het overgrote deel is voor binnenlandse consumptie.

  Omdat varkensvlees zo’n belangrijk product is, heeft de overheid zelfs een strategische reserve van ingevroren varkensvlees aangelegd. Dit om de prijs van varkensvlees te stabiliseren, maar ook voor het geval dat. Als het echt uit de hand loopt en er onvoldoende varkensvlees beschikbaar is dan beïnvloedt dat de geloofwaardigheid van de overheid. Vandaar die nationale reserve.

  Het virus verspreidt zich razendsnel over de verschillende provincies. Waarschijnlijk doordat de eerste uitbraken netjes onder het tapijt zijn geveegd. Er zijn verhalen dat veeartsen hier en daar de andere kant op kijken als er met wat flappen wordt gewapperd.

  Varkens worden van hot naar her gesleept. Als er dus ergens een besmette partij niet geconfisqueerd wordt, kan het dus zomaar in een andere provincie terechtkomen en daar de boel besmetten. 

Varkensfokkers hebben net als de bloementelers vaak kleine farms. Als de griep niet snel gestopt wordt zal het funest zijn voor zomaar een miljoen kleine varkensboeren.

  Die kleine boertjes zijn ook gelijk een groot deel van het probleem. Zij nemen de hygiëne niet zo nauw terwijl dat hoogstnoodzakelijk is om het virus in te dammen. Anyway, met dank aan Trump zullen de Chinezen nu hun varkens in Europa moeten kopen. Goed voor de Nederlandse varkensboeren.

  Happy year of the pig!

  Cok Harteveld,

  General manager Van den Berg Roses, China

  Reageer op dit artikel

  avatar