De Boomkwekerij Coalitievorming: Grote steden kleuren groen

  Coalitievorming: Grote steden kleuren groen

  0

  Ruim twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben drie van de vier grote steden de coalitie rond. Opvallend is dat zowel in Utrecht, Amsterdam als Den Haag GroenLinks en D66 zitting hebben in de nieuwe coalitie, partijen die groen hoog in het vaandel hebben.

  Amsterdam presenteerde vorige week een linkse, progressieve coalitie bestaande uit grote winnaar GroenLinks samen met D66, PvdA en SP. Op donderdag 24 mei presenteerden de partijen hun coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’.

  Ambities

  Over haar ambities laat de nieuwe coalitie geen misverstanden bestaan: „We streven ernaar om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. Het vraagt dat we kiezen voor aardgasvrije wijken, voor verdere verduurzaming en energiebesparing en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Juist omdat we de openbare ruimte met steeds meer Amsterdammers delen, moet die groen en gezond zijn.”

  Er komt een stedelijke visie voor groen in de stad. In de huidige praktijk is het groenonderhoud op het niveau sober. Groen en parken worden verbonden door netwerken van groene stadsstraten en groene verbindingen. Om de druk op het groen in de stad te verminderen, worden recreatieschappen beter op de kaart gezet. Groen buiten de ring moet beter bereikbaar zijn en toegankelijk voor Amsterdammers.

  Utrecht

  In Utrecht wordt de nieuwe coalitie en het coalitieakkoord vrijdag gepresenteerd. Met twaalf zetels werd GroenLinks de grootste partij bij de verkiezingen, gevolgd door D66 met tien zetels. Voor een raadsmeerderheid kwamen de partijen één zetel tekort. ChristenUnie wordt met twee zetels de kleinste coalitiepartij.

  GroenLinks en D66 maakten de afgelopen vier jaar ook al deel uit van het college van Utrecht. Zij deden dit samen met de VVD en de SP. Zonder de VVD lijkt Utrecht een meer progressieve koers te gaan varen.

  Den Haag

  Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan samen de stad Den Haag besturen. De partijen presenteerden dinsdag hun plannen tussen de planten van de Stadskwekerij. Ook die plannen blijken groen te zijn, want Den Haag gaat een milieuzone instellen om vervuilende bestelwagen en personenauto’s te weren.

  Ook is duurzaamheid een van de vier kernthema’s van het coalitieakkoord. „Met gerichte ruimtelijke investeringen zorgen we voor een levendige en aantrekkelijke buitenruimte met meer ruimte voor groen. Vanuit een samenhangende aanpak zetten we daarmee in op verdere versterking van de sociale cohesie en extra banen.”

  „Maar de buitenruimte gaat ook over een groene stad, die bestendig is tegen klimaatverandering, zoals hittestress en overvloedige regenval.Waar bewoners of ondernemers zelf verantwoordel kheid willen nemen voor groenonderhoud, geeft de gemeente hen binnen kaders daarvoor de ruimte.”

  Rotterdam

  In Rotterdam, de vierde van de grote steden, zitten de coalitieonderhandelingen in een impasse. GroenLinks, PvdA en D66 willen met of Leefbaar Rotterdam of de VVD een college vormen, maar niet met allebei. Leefbaar en de VVD willen echter alleen samen in een coalitie met andere partijen. GroenLinks, D66 en PvdA willen ook niet los van elkaar.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar