Tuin en Landschap Code oranje: zware westerstorm

  Code oranje: zware westerstorm

  0

  Donderdag trekt een zware westerstorm over het land, dat zal niemand zijn ontgaan. De windpiek valt eind van de middag en eerste helft van de avond, zo meldt website Weeronline.nl.

  Aan de westkust komt precies tijdens de avondspits een zware westerstorm te staan, windkracht 10. Kortstondig kan zelfs windkracht 11 gemeten worden en treden zeer zware windstoten van 110-130 km/uur op. Elders in het westen en noorden bereiken de windstoten snelheden van 100-120 km/uur en in het binnenland van 75-110 km/uur.

  Er is grote kans op stormschade en problemen voor het wegverkeer en het OV zijn onvermijdelijk. Check hier de actuele waarschuwingen. Voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant geldt code oranje voor extreem weer. Dit betekent risico op omvallende bomen en losse takken. Maar ook elders is kans op stormschade en overlast.

  Stigas heeft op haar website de pagina Voorbereiden op de storm aangemaakt. Hier staat onder andere waar je op moet letten bij het verwijderen van omgewaaide bomen en takken.

   

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.