Tuin en Landschap nieuws ‘Goede maatregelen kabinet om ondernemers te ondersteunen’

‘Goede maatregelen kabinet om ondernemers te ondersteunen’

0

„Het kabinet onderneemt goede aanvullende stappen om ondernemers van heel klein tot groot te ondersteunen nu de coronacrisis zo hard doorzet.” Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op het gepresenteerde pakket extra maatregelen. „Komende dagen moeten we met elkaar bekijken of dit ook in de praktijk en snel genoeg voldoende soelaas biedt nu bij veel ondernemers de zaak compleet is stilgevallen.”

De ondernemingsorganisaties waren vanwege alle signalen uit de verschillende branches sinds vorige week in crisisoverleg met de overheid. „Samen met de andere sociale partners zijn ook concrete voorstellen gedaan om schade aan banen en de economie te voorkomen. Het is goed een deel van die voorstellen nu terug te zien. Dit geeft ondernemers het gevoel dat we zij aan zij staan om dit corona-spook te verslaan. Het blijft de komende tijd echter aankomen op eendracht en daadkracht, want dit is nog lang niet voorbij”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Versoepeling werktijdverkorting

Met name de versoepelingen in de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) bieden hopelijk snel soelaas nu in hele sectoren de omzet bijna wegvalt. Zo gaat het percentage voor de vergoeding van de niet gewerkte uren bijvoorbeeld naar 90% en kunnen ondernemers er met terugwerkende kracht tot 1 maart gebruik van maken. Ook verstrekt het UWV een voorschot van 80%. Goed is dat ook flexkrachten onder de regeling vallen, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Garantie ondernemingsfinanciering

Verder is het goed dat de financieringssteun voor met name grotere mkb-bedrijven wordt uitgebreid via de GO-regeling nu liquiditeit een steeds groter issue wordt. „Wel is het zaak te zorgen dat het snel merkbaar is voor ondernemers aldus de ondernemingsorganisaties. „Dat wordt sowieso een belangrijke toetssteen voor de nieuwe plannen.”

 

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar