Tuin en Landschap nieuws Ctgb trekt proefontheffing Vertimec per direct in

Ctgb trekt proefontheffing Vertimec per direct in

0

Het Ctgb trekt met onmiddellijke ingang de proefontheffing van 15 april in voor het injecteren van eiken met het middel Vertimec ter bestrijding van de eikenprocessierups. Dat maakt het college bekend via haar website.

Het middel is voor de proef aangemeld als biocide, een middel gericht op het doden van plaagdieren. Middelen met de actieve stof uit Vertimec zijn als biocide tot nu toe alleen toegelaten voor het bestrijden van organismen in gesloten, goed te definiëren ruimtes, kieren et cetera.

Evaluatie

Na een interne evaluatie heeft het Ctgb besloten voor het toedienen buiten in een eik, ook de kennis van milieu-aspecten van gewasbeschermingsmiddelen in te zetten. Dat betekent dat nu breder is gekeken naar de gevolgen van het middel in het milieu, zoals voor andere organismen die leven in en bij de boom.

Het Ctgb oordeelt dat die risico’s voor andere insecten en voor bijvoorbeeld foeragerende vogels te groot zijn. Die risico’s kunnen bij deze toepassing niet worden weggenomen met aanvullende voorschriften. Daarom besloot het Ctgb tot intrekken van de proefontheffing; dit gebruik van het middel is met onmiddellijke ingang niet meer toegestaan.

De aanvrager en de gemeenten die aan de proef deelnemen zijn inmiddels geïnformeerd.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar