Cumela: ‘Gewone tuinaarde bevat al tussen 0,5 en 0,7 PFAS’

In opdracht van staatssecretaris Van Veldhoven berekent het RIVM een tijdelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de Nederlandse bodem. Dit gebeurt op basis van meetgegevens van provincies. Intussen blijkt uit eigen onderzoek van Cumela dat zelfs tuinaarde uit tuincentra meer PFAS bevat dan volgens de huidige norm is toegestaan.

Volgens het RIVM brengt het versneld afleiden van een tijdelijke achtergrondwaarde onzekerheden met zich mee. Zo is de hoeveelheid beschikbare data beperkt. Ook zijn er niet uit het hele land gegevens. Uitgangspunt blijft volgens het RIVM dat risico’s voor de gezondheid moeten worden uitgesloten.

De achtergrondwaarde geeft aan welke concentraties PFAS op relatief schone plekken in Nederland kunnen worden verwacht. Op basis van deze tijdelijke achtergrondwaarde kan het kabinet vervolgens besluiten om de PFAS-norm voor de functie landbouw/natuur aan te passen.

Tuinaarde
Tijdens het protest op het Malieveld presenteerde Cumela-voorzitter Wim van Mourik het resultaat van eigen onderzoek naar tuinaarde. Hieruit blijkt dat in tuinaarde die gewoon bij tuincentra kan worden gekocht, tussen de 0,5 en 0,7 microgram PFAS zit. Van Mourik zei te hopen dat de nieuwe grenswaarde voldoende hoog is. „Dat wij niet van 0,1 naar 0,5 gaan, want dan gaat dat niet werken.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties