Tuin en Landschap Tips Cursus chemievrije bestrijding Japanse duizendknoop

Cursus chemievrije bestrijding Japanse duizendknoop

0

Hoe bestrijd je Japanse duizendknoop het beste zónder glyfosaat? Daarover gaat de cursus Chemievrije bestrijding Aziatische duizendknopen.

Op 29 mei en 28 juni geeft Theo Portegijs van adviesbureau Natuur en Ruimte invasieve exoten deze eendaagse cursus in Arnhem. Tijdens de cursus licht Probos de resultaten van de landelijke praktijkproef toe. Daarnaast vertelt gemeente Rheden over haar ervaring met het ontgraven van de Japanse duizendknoop en het ter plaatse uitzeven van de grond. Ook heeft deze gemeente een protocol opgesteld voor maai- en graafwerkzaamheden zodat voorkomen wordt dat hierdoor nieuwe groeiplaatsen ontstaan.

Duizendknoopbrigade
Stichting Landschapsbeheer Gelderland ondersteunt de ’Duizendknoopbrigade’, een groep vrijwilligers die handmatig de duizendknopen te lijf gaan. Voor de inventarisatie en controle op de voortgang is een speciale app ontwikkeld. Samen met de initiatiefnemer van de brigade, Hennie Tax, licht de stichting toe hoe je zo’n vrijwillige brigade opzet.

Inzaaien concurrenten
Theo Portegijs van Natuur en Ruimte invasieve exoten gaat tijdens de cursus in op zijn onderzoek naar de sterke en zwakke kanten van Aziatische duizendknopen. Daarnaast heeft hij interessante resultaten behaald in pilots met ontwortelen van de duizendknoop in combinatie met het inzaaien van concurrenten. In de cursus komen ook zijn ervaringen in Engeland aan bod.

De cursus is met name interessant voor beheerders die zelf aan de slag willen met chemievrij bestrijden van de duizendknoop en op zoek zijn naar goede voorbeelden. De cursus vindt plaats in De Rozet in Arnhem en kost €395. Beide dagen is er plek voor twintig cursisten. Meer informatie en aanmelden via www.natuurenruimte.com.

Foto: Theo Portegijs

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

Reageer op dit artikel

avatar