DNB-president wil lage btw-tarief inperken

Er moeten minder diensten onder het lage btw-tarief vallen. Hierdoor komt er ruimte voor lastenverlaging op arbeid. Dat zei president Klaas Knot donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).

Knot stelde bij de presentatie dat het kabinet terecht een herziening van het belastingstelsel hoog op het prioriteitenlijstje heeft staan. Een lagere belasting op arbeid kan volgens Knot de werkgelegenheid een impuls geven. Dat is nodig want de werkloosheid daalt volgens DNB te langzaam.

Lage btw-tarief inperken
Knot ziet mogelijkheden om ruimte te maken voor een belastingverlaging door het aantal diensten en goederen dat onder het lage btw-tarief valt in te perken. Voorbeelden wilde hij niet noemen. „Dat is een politieke discussie.” Wel stelde Knot dat Nederland binnen Europa koploper is wat betreft het aantal diensten dat onder het lage btw-tarief valt.

Diverse branches, waaronder de bouw- en groensector, ijveren al lange tijd voor een laag btw-tarief op arbeid. Op dit moment geldt tijdelijk het lage btw-tarief van 6% voor renovatiewerkzaamheden in en rond bestaande woningen ouder dan twee jaar. Op 1 juli loopt de tijdelijke maatregel af.