Wat het dak van Koppert Cress zo bijzonder maakt

    Het kasdek van microgroentenkwekerij Koppert Cress in Monster ziet er sinds deze zomer anders uit dan de daken die je gewend bent aan te treffen in de glastuinbouw. Zelf spreekt directeur-eigenaar Rob Baan van een ’energiedak’.

    Op het dak van de 2,3 ha tellende kas van Koppert Cress zijn 1.582 zonnecollectorpanelen aangebracht. In de zomer koelt het bedrijf zijn kassen met water uit een ondergrondse warmte-koudeopslag (WKO) op 170 m diepte. Met de zonnecollectoren op het ’energiedak’ kan het water van 18º tot 23ºC waarmee de kas gekoeld is, worden naverwarmd tot 45ºC voordat het wordt geïnjecteerd in de WKO.

    Dankzij een Green Deal met de rijksoverheid heeft Koppert Cress toestemming om water met een temperatuur van 40ºC in plaats van de standaard toegestane 25ºC in de WKO terug te pompen. De combinatie ’energiedak’, WKO en Green Deal maakt het mogelijk dat het bedrijf zijn kassen ’s zomers efficiënt kan koelen en tegelijkertijd warmte kan oogsten en bewaren die in de winter beschikbaar is om de kas mee te verwarmen. De kwekerij benut daarmee zijn WKO optimaal en is minder afhankelijk van het fossiele aardgas.

    Op de kas liggen geen zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit. Die zijn volgens Baan niet nodig omdat het bedrijf groene stroom uit Noorwegen importeert. „Dat is zo goedkoop dat het voor ons geen zin heeft om ook nog eens zelf stroom te gaan opwekken.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties