Hortipoint De Dakdokters en karres+brands winnen DakAward 2017

  De Dakdokters en karres+brands winnen DakAward 2017

  0

  De Dakdokters en karres+brands hebben in Egmond aan Zee de DakAward 2017 in ontvangst mogen nemen voor het project Dakpark Vivaldi. Dit project is verkozen tot Dak van het Jaar in de categorie platte daken.

  De jury roemt het project vanwege het aantrekkelijke verblijfsklimaat voor de werknemers, maar vooral ook vanwege het unieke Polderdak-systeem dat ervoor zorgt dat regenwater gebufferd kan worden op het dak. Dit draagt bij aan klimaatbestendigheid en het duurzaam vergroenen van de leefomgeving.

  Ontwerp

  Een belangrijk en beeldbepalend element is een 150 meter lang pad. Het pad varieert in breedtes, waardoor er royale verblijfsplekken ontstaan. (Foto: De Dakdokters)

  De Dakdokters heeft in samenwerking met karres+brands een ontwerp gemaakt voor het dakpark Vivaldi, op het hoofdkantoor van Breevast in Amsterdam. Het resultaat is een transformatie van een saai en ontoegankelijk grinddak tot een kleurrijk en toegankelijk dakpark.

  Met een oppervlakte van ruim 2000 m2 is het één van de grootste dakparken op de Zuidas in Amsterdam. karres+brands was verantwoordelijk voor het ontwerp en beplantingsplan en De Dakdokters traden op als sparringpartner voor de technische uitwerking en de bouwkundige toetsing en de uitvoering van het ontwerp.

  Verblijfsplekken

  Zorgvuldig gepositioneerd ten opzichte van de zon kunnen hier overleggen in de buitenlucht plaatsvinden. (Foto: De Dakdokters)

  Een belangrijk en beeldbepalend element is een 150 meter lang pad. Het pad varieert in breedtes, waardoor er royale verblijfsplekken ontstaan. Zorgvuldig gepositioneerd ten opzichte van de zon kunnen hier overleggen in de buitenlucht plaatsvinden. Daarnaast biedt het pad de mogelijkheid om een rondje te lopen en even te genieten van de buitenlucht.

  Beplanting

  De beplanting speelt een belangrijke rol bij de inrichting van het dakpark. Siergrassen zijn afgewisseld met vaste planten in blauwgrijze tinten en de beplanting heeft een rijke variatie aan texturen en kleuren. De verschillende bloeitijden en seizoenskenmerken van de beplanting zorgen voor een optimale beleving van de verschillende seizoenen.

  De verschillende bloeitijden en seizoenskenmerken van de beplanting zorgen voor een optimale beleving van de verschillende seizoenen. (Foto: De Dakdokters)

  Bovendien zijn er veel soorten toegepast die bijen, hommels en andere insecten aantrekken. Door slim om te gaan met substraatdiktes was het mogelijk om een zo divers mogelijk beplantingsbeeld te maken en is er zelfs ruimte voor een aantal bomen. Door de toepassing van het Polderdak-systeem blijft de daktuin ook in de droge seizoenen een groene oase waar je je kan onttrekken aan de drukke en stenige omgeving van de Zuidas.

  Andere genomineerden

  Andere genomineerden voor de DakAward in de categorie platte daken waren onder andere het Erasmus MC Rotterdam, Sportcampus Zuiderpark Den Haag, Jardin d’Hiverre van Bomencentrum Nederland in Baarn, de mangrovekoepel van Burgers’ Zoo in Arnhem, Sportcomplex Amerena in Amersfoort en LandschapsPark N237 in Soesterberg.

  Reageer op dit artikel

  avatar