De milennium steeneik van Lecina is Europese Boom van het jaar 2021

Met ruim 104.000 stemmen is de Milennium steeneik in de Spaanse provincie Aragon verkozen tot Europese boom van het jaar. De Nederlandse inzending, de Moeierboom in Etten-Leur kwam op de 6e plaats met ruim 34000 stemmen. De Europese boom van het Jaar verkiezing gaat over bomen met interessante verhalen. Op de website van de organisatie zijn die verhalen te lezen en te bekijken op Youtube filmpjes.

De duizendjarige steeneik van Lecina, Europese boom van het jaar 2021

Het verhaal achter de milennium steeneik gaat over de tijd dat heksen het Guara-gebergte bevolkten en de tijd dat ze dansten en feestvierden rond de steeneik. Duizend jaar later is deze band tussen de boom en de mensen de reden waarom de steeneik nog steeds leeft en staat in het kleine stadje Alto Aragón met slechts 13 inwoners. De inwoners kozen de boom en blijven de boom gebruiken als plek voor hun feesten. Het is verrassend hoe dicht de huizen bij de steeneik staan terwijl het zo’n oude boom is en hij zo vitaal is.

Bekijk hier de presentatie van de milennium steeneik van Lecina:

De Moeierboom

De Moeierboom staat al 345 jaar symbool voor ontmoeting en verbinding in het hart van Etten-Leur. Weer en wind en menselijke aandacht schonken haar een unieke vorm. De in de samenleving gewortelde linde koestert 1001 gebeurtenissen, verhalen en emoties. Zaken zijn beklonken en prille liefdes zijn tot bloei gekomen onder haar lange knoestige takken. Kunstschilder Vincent van Gogh bewonderde de inspirerende boom.

Bekijk hieronder de presentatie van de Moeierboom:

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties